Παγκόσμια ύφεση μετά από αναταραχές στις Τράπεζες

Το πολύ εύκολο χρήμα και η υψηλή ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν στρεβλά κίνητρα και στρεβλές δομές στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα.

Είναι πολύ πιθανό λοιπόν, το τραπεζικό σύστημα να έρθει αντιμέτωπο με νέο γύρο αναταραχών μετά την πτώχευση της Silicon Valley Bank και τη διάσωση της Cretit Suisse.

Η εξήγηση είναι τούτη: Είχαμε μια δεκαετία εύκολου χρήματος και πλημμύρα ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες που έχουν προκαλέσει έναν «εθισμό» και έχουν καταστήσει πιο εύθραυστο το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Το πρόβλημα καθίσταται σαφές τώρα καθώς οι κεντρικές τράπεζες ως υπεύθυνες για τη χάραξη νομισματικής πολιτικής εγκαταλείπουν την άκρως αναπτυξιακή πολιτική των μηδενικών ή ακόμη και αρνητικών επιτοκίων που εφάρμοσαν επί χρόνια και πραγματοποιούν την πλέον επιθετική στροφή των τελευταίων δεκαετιών σε περιοριστική πολιτική με αλλεπάλληλες αυξήσεις επιτοκίων. 

Το πολύ εύκολο χρήμα και η υψηλή ρευστότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα δημιουργούν στρεβλά κίνητρα και στρεβλές δομές που γίνονται εύθραυστες όταν αντιστρέφονται τα πάντα.

Με βάση τα παραπάνω, η παγκόσμια οικονομία θα αναπτύσσεται με ετήσιο ρυθμό κατά μέσον όρο 3% όλη την επόμενη πενταετία. Πρόκειται για ποσοστό χαμηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις και σηματοδοτεί την πλέον απαισιόδοξη πρόβλεψη από το 1990 σε ό,τι αφορά τουλάχιστον τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη.

Στις τρεις δεκαετίες που έχουν μεσολαβήσει από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, η παγκοσμιοποίηση έχει οδηγήσει σε υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και έχει βοηθήσει εκατομμύρια ανθρώπους να βγουν από τη φτώχεια. Δεδομένου, όμως, ότι ενισχύεται διαρκώς η τάση για στροφή στον προστατευτισμό και μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες όπως η Κίνα είναι σήμερα σε καλύτερη κατάσταση, ο ρυθμός της παγκόσμιας ανάπτυξης αναμένεται να είναι χαμηλός.


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης