Πάρε τα λεφτά και... τρέχα! (Πριν σε κλέψουν ως καταθέτη οι Τράπεζες)

Επιλέγετε ένα πασίγνωστο και με καλή φήμη ξενοδοχείο. Αφού απολαύσετε για μια εβδομάδα την ομορφιά και τις υπηρεσίες του, ζητάτε λογαριασμό. Και τότε το λογιστήριο του φημισμένου ξενοδοχείου σας ενημερώνει ότι θα πρέπει να καταβάλετε επιπλέον το 75% των χρημάτων που έχετε πάνω σας και να αφήσετε την βαλίτσα σας!

Ρωτάτε έκπληκτος "γιατί;" και σας δίνουν την εξής απάντηση: "Σας ευχαριστούμε που μας επιλέξατε αλλά η αλυσίδα των ξενοδοχείων μας έπεσε έξω. Για να σωθούμε, παίρνουμε ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ, χρήματα από τα πορτοφόλια και τις βαλίτσες όλων των πελατών μας"!

Αυτός ακριβώς ο γελοίος συλλογισμός εφαρμόζεται πλέον για τις Τράπεζες της ευρωζώνης. Όποια τράπεζα πέσει έξω, αυτοί που θα κληθούν να πληρώσουν είναι οι πελάτες-καταθέτες! Οι καταθέτες δεν είναι μέτοχοι της τράπεζας. Δεν διοίκησαν ποτέ. Δεν έχουν συμμετάσχει σε αποφάσεις. Θα πληρώνουν όμως για τα λάθη των άλλων, αυτών που διοικούν!

Το δηλώνει ευθέως στη "Καθημερινή", ο αρμόδιος  ευρωπαίος επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ. Οι καταθέτες πληρώνουν τα τραπεζικά ελλείμματα. Ο  Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα έπεται, μόνο στην περίπτωση που τα κεφάλαια δεν επαρκούν. Ο Γάλλος αξωματούχος υποστηρίζει ότι καταθέτες, ομολογιούχοι και μέτοχοι των τραπεζών έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τους κανόνες του παιχνιδιού..!

Υπάρχει βέβαια η εξήγηση γι αυτές τις καταχρηστικές συμπεριφορές. Πριν λίγα χρόνια είχε επικρατήσει παγκοσμίως ο ΝΕΟΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΙΣΜΟΣ. Οι πολιτικοί είχαν αποφασίσει ότι η αγορά μπορεί να είναι αυτο-ρυθμιζόμενη. Έκλεισε μια επιχείρηση; Δεν πειράζει. Στην θέση της θα εμφανιστεί μια άλλη! Το κράτος απλά θα πρέπει να επιβλέπει τους κανόνες.

Η εξιδανικευμένη αυτο-ρυθμιζόμενη αγορά όμως ΕΓΙΝΕ ΑΠΛΗΣΤΗ. Με αιχμή του δόρατος τις Τράπεζες. Ανύπαρκτα τραπεζικά προϊόντα έβγαιναν στις αγορές με τους ανύποπτους επενδυτές να τρέχουν να τοποθετηθούν με τις οικονομίες τους. Όταν οι "φούσκες" έσκασαν, ήρθε η ανεξέλεγκτη κρίση. Μαζί της όμως ήρθε το τέλος του Νεοφιλελευθερισμού και η εμφάνιση του ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ.

Κυβενήσεις έχουν αναλάβει πλέον τις οικονομίες. Βασική πολιτική τους Η ΕΠΙΘΕΣΗ κατά των επιχειρήματιών. Τραπεζικοί λογαρισμοί ανοίγουν παντού, νεοι φόροι ψηφίζονται καθημερινά, γιατί να μην κατάσχονται και οι καταθέσεις ΟΛΩΝ;

Περάσαμε όμως μονομιάς στην απέναντι όχθη. Από την ανεξέλεγκτη οικονομική λειτουργία, στον σταλινικό ελεγχό της. Αυτή η βιβλικών διαστάσεων μεταβολή έχει θύματα τους ανθρώπους, που βιώνουν συνθήκες ασφυξίας, απανθρωπιάς και αδιεξόδων. Ο κρατικός καπιταλισμός είναι σε πειραματικό στάδιο. Τα πειραματόζωα είναι οι άνθρωποι.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης