Ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος (και ήδη κατεστραμμένου από την απάνθρωπη ύφεση) φορολογούμενου

Καταντά άκρως ανόητο και προκλητικό για τον κοινό νου: Πάλι - όπως συμβαίνει εδώ και τρία τουλάχιστον χρόνια - δεν τους βγαίνουν οι αριθμοί. Άλλα υπολογίζουν και υπόσχονται στην τρόικα και άλλα γίνονται στην πράξη.

Έτσι, από τον πρώτο κιόλας μήνα του νέου έτους τα κρατικά έσοδα κατέγραψαν βουτιά 7% σε σύγκριση με τον στόχο που έχει τεθεί, ενώ σε σχέση με πέρυσι μειώθηκαν κατά περίπου 16%.

Το κράτος εισέπραξε 305 εκατ. ευρώ λιγότερα, που αναγωγικά θα φτάσουν σχεδόν τα 4 δισ. ευρώ αν η τάση αυτή συνεχιστεί..! Επιπλέον πανικοβάλλει η διαπίστωση ότι μειώθηκαν και οι εισπράξεις από ΦΠΑ που σημαίνει ότι η ύφεση πλήττει όλο και σκληρότερα  την πραγματική οικονομία.

Με βάση τα στοιχεία οι εισπράξεις από Φόρο Προστιθέμενης Αξίας είναι μειωμένες κατά 15%. Βασικοί λόγοι είναι η πτώση του τζίρου στην αγορά αλλά και η μείωση κατά 70% των πωλήσεων πετρελαίου θέρμανσης.

Η υστέρηση εσόδων, θα γίνει γνωστή και στην Τρόικα που σε λίγες εβδομάδες θα βρεθεί στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που θα ελέγξει για να δει αν βγαίνει το πρόγραμμα του Μνημονίου είναι τα έσοδα του κράτους. Με τα πρώτα αποτελέσματα θα διαπιστώσει ότι οι στόχοι που έχουν τεθεί για το 2013 είναι πολύ δύσκολο να πιαστούν και το κυριότερο ότι η ύφεση πλήττει πολλαπλάσσια την πραγματική οικονομία.

Τώρα το οικονομικό επιτελείο αναζητά μέτρα ανώδυνα για τους πολίτες ώστε να αυξήσει τα έσοδα. Οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει με τον κυνήγι σε 1.000 ληξιπρόθεσμους μεγάλους οφειλέτες, ενώ παράλληλα πιέζονται να οριστικοποπιηθούν εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης