Οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν φόρους 3 δισ. ευρώ λόγω αδυναμίας. Ο γάιδαρος του Χότζα πεθαίνει

Άρχισε πλέον η οικονομική κατάρρευση της χώρας με τους πολίτες να αδυνατούν να καταβάλουν τους φόρους.Μέσα σε έναν μόνο μήνα - τον Αύγουστο - οι φορολογούμενοι δεν κατέβαλαν 3 δισ. ευρώ σε φόρους λόγω αδυναμίας! Όπως ο Χότζας έμαθε τον γάιδαρό του να μην τρώει αλλά αυτός πέθανε (!), έτσι και το πολιτικό σύστημα υπερφορολογεί τους αποκαμωμένους πολίτες αλλά αυτοί δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές (δηλαδή αυτές που έχουν δημιουργηθεί από τις αρχές του 2012) από 3,88 δισ. ευρώ που ήταν μέχρι και την 31η Ιουλίου έφθασαν στα τέλη Αυγούστου στα 6,8 δισ. ευρώ.

Το εντυπωσιακό αυτό στοιχείο καταδεικνύει τη μεγάλη αδυναμία των φορολογουμένων να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις είτε είναι από φόρο εισοδήματος είτε από τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας.

Τα στοιχεία αυτά καθώς και η πορεία των ελέγχων έχουν αποσταλεί από το υπουργείο Οικονομικών στα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας προκειμένου να διαπιστωθεί η πρόοδος από τα μέτρα που έχουν ληφθεί στον τομέα της φορολογίας. Εδώ το ερώτημα είναι: Πως θα εισπραχθούν νέοι φόροι ενώ περικόπτονται μισθοί-συντάξεις και επιβάλλονται και νέοι;

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι ληξιπρόθεσμες οφειλές (παλαιές και νέες) ανέρχονται στο ποσό των 48,8 δισ. ευρώ. Ειδικότερα:

 Οι παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 43,7 δισ. ευρώ. Από το ποσό αυτό, τα 2,99 δισ. οφείλουν ΔΕΚΟ και οργανισμοί του Δημοσίου. Τα 8,8 δισ. ευρώ χρωστούν εταιρείες που έχουν πττωχεύσει και τα υπόλοιπα 32,1 δισ. ευρώ οφείλουν διάφορα φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 Από τα παλαιά ληξιπρόθεσμα χρέη το ελληνικό Δημόσιο κατάφερε εντός του τρέχοντος έτους να εισπράξει 847 εκατ. ευρώ, ενώ στο ίδιο διάστημα διεγράφησαν παλαιές οφειλές ύψους 303 εκατ. ευρώ.

 Οι νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές ανέρχονται στο ποσό των 6,87 δισ. ευρώ. Από την αρχή του έτους παρατηρείται μία αυξητική τάση των οφειλών των φορολογουμένων προς το Δημόσιο, με αποτέλεσμα από τα τέλη Ιουλίου μέχρι και τα τέλη Αυγούστου τα ληξιπρόθεσμα χρέη να αυξηθούν κατά 3 δισ. ευρώ.

Από τις νέες οφειλές το ελληνικό Δημόσιο έχει εισπράξει 543 εκατ. ευρώ, ενώ διεγράφησαν και οφειλές ύψους 35 εκατ. ευρώ.

Συνολικά έχουν εισπραχθεί από τα ληξιπρόθεσμα χρέη περίπου 1,4 δισ. ευρώ και σύμφωνα με τις υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει με το δεύτερο Μνημόνιο μέχρι το τέλος του έτους πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2 δισ. ευρώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης