Οι συστημικές τράπεζες ετοιμάζουν ξεκαθάρισμα (λουκέτα) για όλα τα προβληματικά δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων

Οι συστημικές Τράπεζες, αφού ολοκλήρωσαν την ανακεφαλαιοποίησή τους, ετοιμάζονται να απαλλαγούν από τα κόκκινα δάνεια και τις προβληματικές επιχειρήσεις. Η περίπτωση Κατσέλη είναι ενδεικτική. 14 τράπεζες εγκατέλειψαν την εταιρεία αν και κατείχαν πια το 53,4% των μετοχών, δηλαδή ήταν δική τους. Ο λόγος ήταν ότι η Κατσέλης έμπαινε μέσα 1,2 εκατ. ευρώ το μήνα! 

Η απόφαση των τραπεζών να τραβήξουν το χαλί και να την κλείσουν σηματοδοτεί τη νεα τακτική τους. Έχουν αποφασίσιει να βάλουν λουκέτο σε όλες τις υπερχρεωμένες εταιρείες που δεν βρήκαν τρόπο να αντλήσουν κεφάλαια. Σε κάποιες θα δώσουν μια μικρή χρονική παράταση να πουλώσουν θυγατρικές, δραστηριότητες ή περιουσιακά σοιχεία.

Εκτός από τα λουκέτα στο επιχειρείν, οι συστημικές τράπζες θα προχωρήσουν σε εκτεταμένη εκκαθάριση όλων των κόκκινων δανείων. Άλλα θα τα πουλήσουν όσο - όσο σε εισπρακτικές και για άλλα θα βγάλουν σε πλειστηριασμό τα ακίνητα τους.

Περισσότερες από 50 μεγάλες εταιρείες, εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, έκλεισαν με το συνολικό κανόνι να φτάνει τα 5 δισ. ευρώ! Μερικές από αυτές είναι Κεράνης, Ατλάντικ, Ράδιο Κορασίδης, Πετζετάκις κ.α.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης