Και φυγή Ελλήνων επιχειρηματιών στο εξωτερικό λόγω γραφειοκρατίας

Το 39% των startuppers στη χώρα μας καταφεύγει στο εξωτερικό, ενώ, αμέσως μετά, η Ιταλία «βλέπει» το 20% να στρέφεται σε άλλες χώρες για να κάνει τα πρώτα του επιχειρηματικά βήματα.

Αυτό αναφέρει η έκθεση Startup Heatmap Report 2019 της ομώνυμης πλατφόρμας συλλογής δεδομένων για τις νεοφυείς επιχειρήσεις στην Ε.Ε., η οποία παρακολουθεί την εξέλιξη των startup οικοσυστημάτων αλλά και τη μετακίνηση των ιδρυτών τους ανά την Ευρώπη.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η φυγή επιχειρηματιών στο εξωτερικό συνδέεται άρρηκτα με το φαινόμενο του brain drain, το οποίο οξύνθηκε στα χρόνια της οικονομικής κρίσης. Στο δε εξωτερικό δεν κατέφυγαν μόνο όσοι ήθελαν να βρουν δουλειά εκτός Ελλάδας, αφού υπάρχουν και εκείνοι που θέλησαν να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις (startups) εκτός Ελλάδας για να διευκολύνουν την πρόσβασή τους τόσο σε διεθνείς αγορές όσο και σε χρηματοδότηση.

Ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα θετικά συμπεράσματα, δεδομένου ότι για την πλειονότητα των startuppers η Αθήνα προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες σε πολύ καλές τιμές (value for money), ενώ εμφανίζει καλές επιδόσεις σε κλάδους που σχετίζονται με το ηλεκτρονικό εμπόριο αλλά και τον κλάδο των Big Data.

Ετσι, φιγουράρει στην 31η θέση στη λίστα με τις ευρωπαϊκές πόλεις που αποτελούν πόλο έλξης για τους ιδρυτές startups. Παράλληλα, σημαντικό εύρημα της συγκεκριμένης έκθεσης αποτελεί και το γεγονός ότι οι Ελληνες startuppers του εξωτερικού που διατηρούν δραστηριότητα σε επιχειρηματικά κέντρα (hub) όπως αυτό του Λονδίνου σημειώνουν πολύ καλές επιδόσεις.

Σύμφωνα με την έκθεση, από το 2016 το ποσοστό των ιδρυτών στην Ευρώπη που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό αυξήθηκε από το 23% στο 29%. Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία έχουν επωφεληθεί περισσότερο από την έλευση των ιδρυτών άλλων χωρών.

Πηγή: 
http://molonoti.gr με πληροφορίες από την "Καθημερινή"

Δείτε επίσης