Ιταλική «βόμβα» στις αγορές της Ευρωζώνης

Στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης επετεύχθη η αναγκαία συμφωνία, με τη σχέση ελλείμματος-ΑΕΠ να αυξάνεται στο 2,4%, καθώς θα γίνουν πολλές επενδύσεις και θα χορηγηθεί το εισόδημα του πολίτη.

Παράλληλα, θα μειωθεί το όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση και εκατοντάδες χιλιάδες Ιταλοί θα πληρώσουν λιγότερους φόρους, με κλίμακα στο 15%, όπως δήλωσε ο ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο. Μόνο το εισόδημα του πολίτη υπολογίζεται να κοστίσει στον προϋπολογισμό περί τα 10 δισ. ευρώ

Επιπλέον, ο νέος προϋπολογισμός της Ιταλίας προβλέπει μείωση του ποσοστού χρέους επί του ΑΕΠ το 2019.

Τόσο ο Ντι Μάιο όσο και ο επικεφαλής της Λέγκα Ματέο Σαλβίνι εμφανίστηκαν απόλυτα ικανοποιημένοι, αψηφώντας το αίτημα της Κομισιόν, αλλά και τη μετριοπαθή στάση του υπουργού Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία που ήθελε έλλειμμα της τάξης του 1,6% το επόμενο έτος.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι άφησαν να εννοηθεί ότι το ίδιο επίπεδο του ελλείμματος θα διατηρηθεί και τα επόμενα τρία έτη έως το 2021.

Η πολιτική αυτή έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την αντίστοιχη της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία στόχευε σε ένα έλλειμμα 0,8% του ΑΕΠ το 2019 και σε έναν ισοσκελισμένο προϋπολογισμό το 2020.

Άλλωστε, ένα έλλειμμα στο 2,4% του ΑΕΠ παραμένει εντός του ορίου του 3% που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ε.Ε., παρότι η Ιταλία έχει υποσχεθεί στις Βρυξέλλες ότι θα μειώσει σημαντικά το έλλειμμά της για να συρρικνώσει το τεράστιο χρέος της.

Η Ιταλία έχει τεράστιο χρέος, στο 130% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομία της εξακολουθεί να είναι κατά 6% μικρότερη συγκριτικά με τα μεγέθη των αρχών του 2008.

Η Ρώμη έχει το δεύτερο μεγαλύτερο χρέος στην Ευρωζώνη, ύψους 2,3 τρισ. ευρώ. Αναλυτές ανησυχούν για σοβαρή κρίση χρέους στην Ιταλία, όταν θα έρθει η επόμενη ύφεση, ίσως το 2021 ή το 2022, και για τον λόγο αυτόν η προσοχή θα επικεντρωθεί στις λεπτομέρειες του προϋπολογισμού τις επόμενες ημέρες.

Το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ιταλίας διαμορφώθηκε στο 2,3% του ΑΕΠ το 2017, ενώ από το 1995 έως το 2017 παρουσίασε έλλειμμα προϋπολογισμού της τάξης του 3,41% του ΑΕΠ.

To μικρότερο έλλειμμα ως προς το ΑΕΠ καταγράφηκε το 2007 και ήταν της τάξης του 1,50%, ενώ το μεγαλύτερο, της τάξης του 7,30%, καταγράφηκε το 1995.

Η ιταλική κυβέρνηση θα πρέπει να ολοκληρώσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού της για το 2019 και να το στείλει στην Κομισιόν έως τις 15 Οκτωβρίου.

Εν συνεχεία, οι Βρυξέλλες θα κάνουν τις δικές τους συστάσεις έως τα τέλη Νοεμβρίου και η Ρώμη θα αποφασίσει εάν αυτές οι συστάσεις θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό. Το τελικό προσχέδιο θα πρέπει να εγκριθεί από την ιταλική Βουλή έως τα τέλη του έτους.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης