Θεαματική στροφή στην αγροτική Ελλάδα με το κράτος να απέχει

Πολυεθνικές αναζητούν στην Ελλάδα ενιαίες εκτάσεις 500 στρεμμάτων ώστε να ξεκινήσουν σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα κυρίως στο κρασί και το λάδι. Οι επενδυτές αυτοί έχουν υπεσύγχρονους τρόπους καλλιεργειών ώστε να επιτυγχάνουν το μέγιστο ποσοτικό και ποιοτικό αποτέλεσμα με το χαμηλότερο δυνατό κόστος.

Μια πρώτη διαπίστωση είναι ότι δεν είναι εύκολο να εξευεθούν στην Ελλάδα ενιαίες εκτάσεις των 500 στρεμμάτων αφού η γή είναι σε μικρούς κλήρους. Ωστόσο το πολύ μεγάλο κέρδος αυτών των επενδύσεων που φτάνει το 30%, δεν αποθαρρύνει τους επενδυτές που ζητούν τέτοιες εκτάσεις'

Πέραν των πολυεθνικών πάρα πολλοί Έλληνες έχουν ήδη στραφεί στο λάδι το κρασί αλλά και εξειδικευμένα προϊόντα (σαλιγκάρια, τρούφα, κρόκος, τυροκομικά κ.λπ.). Ορισμένοι εξ αυτών εξάγουν το σύνολο της παραγωγής τους σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα κ.α.

Το κράτος όχι μόνο απέχει επιδεικτικά (δεν συνεισφέρει σε ενημέρωση, δεν διαθέτει γη, ενώ η γραφειοκρατία και οι φόροι δυσχεραίνουν κάθε προσπάθεια) αλλά και δεν έχει πολιτική για ένα μεγάλο όπλο όπως τα αγροτικά προιόντα υψηλής ποιότητας που μπορούν να παραχθούν εδώ.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης