Η ύφεση αγγίζει όλες τις χώρες της ευρωζώνης

Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση έχει γίνει απειλή για όλους στο κοινό νόμισμα: Το ΑΕΠ των «17» συρρικνώθηκε κατά 0,1%, επιστρέφοντας σε ύφεση. Η γερμανική οικονομία αντέχει μεν αλλά επιβραδύνεται και Ολλανδία, Φινλανδία και Αυστρία βλέπουν αρνητικά πρόσημα. Καλύτερα των εκτιμήσεων κινήθηκαν Γαλλία και Ιταλία.

Η Eurostat ανακοίνωσε την Πέμπτη πως το ΑΕΠ της Ευρωζώνης μειώθηκε κατά 0,1% μεταξύ Ιουλίου και Σεπτεμβρίου. Το προηγούμενο τρίμηνο είχε συρρικνωθεί πάλι κατά 0,2% (δύο κατά σειρά αρνητικές μεταβολές θεωρούνται τεχνικά ύφεση).

Η αύξηση του γερμανικού ΑΕΠ επιβραδύνθηκε, όπως αναμενόταν, στο +0,2%. Η Γαλλία ήταν η μία από τις χώρες που είδε καλύτερα στοιχεία από τα αναμενόμενα: Βάσει των προκαταρκτικών στοιχείων, το γαλλικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για στασιμότητα.

Επίσης το ΑΕΠ της Αυστρίας κατέγραψε μείωση 0,1%, πρώτη αρνητική μεταβολή από την κρίση του 2008. Η Φινλανδία, η οποία δεν έδωσε στοιχεία για το τρίμηνο, ανέφερε ότι, βάσει των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, το ΑΕΠ της μειώθηκε τους τελευταίους δώδεκα μήνες κατά 1%.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης