Η βουτιά στα κρατικά έσοδα συνεχίζεται - Άλλα 181 εκατ. ευρώ υστέρηση στο μισό του Φλεβάρη

Tον Ιανουάριο η υστέρηση εσόδων ήταν 305 εκατ. ευρώ. Στις πρώτες 15 μέρες του τρέχοντος μηνός συγκεντρώθηκαν έσοδα ύψους 1.174 εκατ. ευρώ έναντι στόχου 1.365 εκατ. ευρώ.Δηλαδή έχουμε υστέρηση ακόμη 181 εκατ. ευρώ! Αυτό αναγωγικά οδηγεί σε 4-5 δισ. ευρώ ετήσια απόκλιση από το στόχο! 

Η μόνιμη πια υστέρηση προβληματίζει τους επιτελείς του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, καθώς φανερώνει τόσο την αδυναμία των φορολογικών αρχών, όσο και την εξάντληση της φοροδοτικής ικανότητας της πλειονότητας των φορολογουμένων.

Προς το παρόν η υστέρηση των εσόδων δεν προκαλεί μεγάλα προβλήματα στη δημοσιονομική διαχείριση εξαιτίας της μεγάλης μείωσης των δημοσίων δαπανών. Η μείωσή αυτή, υπερκαλύπτει για την ώρα την υστέρηση των εσόδων, διατηρώντας πτωτικές τις τάσεις μείωσης των ελλειμμάτων.Όμως η υστέρηση των εσόδων είναι βόμβα στα θεμέλια του μνημόνιου - 3 και αναπόφευκτα θα δημιουργήσει προβλήματα στις αχέσεις με την τρόικα.
Ξένοι αναλυτές, τραπεζίτες και οικονομολόγοι επίσης, θεωρούν βέβαιο ένα επιπρόσθετο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους,  μετά τις γερμανικές εκλογές του φθινοπώρου. Πρόκειται για μια ακόμη ομολογία ότι τα μνημόνια και η λιτότητα θα αποτύχουν σίγουρα. Απορία παραμένει γιατί μπρος σε αυτή την βεβαιότητα, πρώτα καταστρέφουν τον οικονομικό ιστό της χώρας και μετά "κουρεύουν", αντί να προηγηθεί το "κούρεμα" ώστε να είναι ήπια τα μέτρα λιτότητας που καταστρέφουν επιχειρήσεις, οικογένειες και ζωές.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης