ΗΠΑ : Yψηλά πρόστιμα και αυστηρούς περιορισμών για την S&P

S&P, ΗΠΑ, μηνυση

Η αγωγή που προτίθεται να υποβάλει το αμερικανικό Δημόσιο σε βάρος της Standard & Poor'sο ζητώντας αποζημίωση μαμούθ 5 δισ. ευρώ , απειλεί να φέρει τον οίκο ενώπιον υψηλών προστίμων ή και αυστηρών περιορισμών για το πώς προχωρεί στο εξής σε αξιολόγησεις πιστωτικών προϊόντων. 

 Την αγωγή κατά της S&P κατέθεσε εκ μέρους του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Ερικ Χόλντερ , επειδή ο οίκος «αγνόησε τις δικές του αρχές» και υπερτίμησε τα ομόλογα των τραπεζών και των εταιρειών χορήγησης στεγαστικών δανείων, συμβάλλοντας έτσι στη χρηματοπιστωτική κρίση που ξέσπασε και η οποία στοίχισε δισεκατομμύρια δολάρια στους επενδυτές.

 Αρκετοί γενικοί εισαγγελείς αμερικανικών πολιτειών αναμένεται να ακολουθήσουν και να υποβάλουν ανάλογες αγωγές, αναφέρει η εφημερίδα «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ».

Η S&P χαρακτηρίζει «τελείως αβάσιμη και άνευ νομικής αξίας» την εναντίον της κυβερνητική αγωγή , αρνείται ότι διέπραξε κάποιο αδίκημα και υποστηρίζει ότι η αμερικανική κυβέρνηση στράφηκε εναντίον του επειδή «η ίδια απέτυχε να προβλέψει την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και τη χρηματοπιστωτική κρίση».

Πηγές της «Γουόλ Στριτ Τζέρναλ» αναφέρουν ότι οι δύο πλευρές προσπάθησαν τπυς τελευταίους 4 μήνες να βρουν εξωδικαστικά συμβιβαστική λύση με την καταβολή προστίμου. Η  S&P όμως αρνήθηκε πειδή φοβήθηκε ότι ενδεχόμενη συμφωνία θα την κατέβαλλε οικονομικά. 

Η τιμή της μετοχής της S&P υποχωρούσε 14% χθες το πρωί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ενώ η τιμή του οίκου Moody's υποχωρούσε 10%.

 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης