ΕΕ και ΔΝΤ ευθύνονται για την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα. Άτολμα μέτρα, αδιαφορία για ανάπτυξη, λάθος εκτιμήσεις

Μεγάλο μερίδιο ευθύνης για την παρατεταμένη ύφεση στην Ελλάδα φέρει η ΕΕ και το ΔΝΤ. Παρά το γεγονός ότι επέβαλαν στη χώρα όλα τα μέτρα και μάλιστα χωρίς εκπτώσεις απέτυχαν τραγικά και στις προβλέψεις τους, βαθαίνοντας την ύφεση κάθε φορά, ενώ δεν μπόρεσαν να επιβάλλουν μέτρα ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεις που ήσαν η πραγματική λύση.

Πέραν των ανωτέρω ΕΕ και ΔΝΤ δεν τόλμησαν να πάρουν πλήρη μέτρα ώστε να επιλυθεί άμεσα το ελληνικό ζήτημα. Με ημίμετρα πειραματίζονταν περιμένοντας στην συνέχεια να μετρήσουν την αποτελεσματικότητά τους. Έτσι συνέβαλαν στην βαθιά ύφεση με το χρέος να μεγαλώνει συνεχώς και το ΑΕΠ της Ελλάδας να καταρρέει.

Ακόμα και τώρα συζητούν τρία δειλά μέτρα που ΔΕΝ λύνουν το πρόβλημα χρέους. Αυτά είναι:

1. Τα κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ θα διατεθούν στις εθνικές κεντρικές τράπεζες και από αυτές στις εθνικές κυβερνήσεις. Τα κέρδη αυτά θα τα χρησιμοποιήσουν για την Ελλάδα αφου ήδη την εποχή του PSI δεσμεύτηκαν ότι θα το κάνουν.

2. Στην μείωση των επιτοκίων των διμερών δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις άλλες χώρες της Ευρωζώνης στο πλαίσιο του πρώτου Μνημονίου (κατά 0,6-0,7%).

3. Στην επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων αυτών, ώστε να ομαλοποιηθεί το πρόγραμμα εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους και να γίνει καλύτερη διαχείρισή του.

Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ούτε με αυτά τα μέτρα. Το ίδιο πιστεύει και το ΔΝΤ που χαρακτηρίζει αποτυχημένη την πολιτική των τελευταίων δυόμισι χρόνων στην Ελλάδα. Το χρέος πρέπει να διαγραφεί μέχρι του ποσοστού που μετατρέπεται σε βιώσιμο ενώ αυτό θα πρέπει να συνοδευτεί με άμεσα μέτρα ανάπτυξης και μεγάλη μείωση της φορολογίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης