Δεν εμπιστεύονται την ελληνική οικονομία ούτε για... καταθέσεις (όχι για επενδύσεις)

Έχει πιάσει πάτο η ελληνική οικονομία ώστε να ελπίζει σε αρχή ανάκαμψης; Όχι δεν έχει πιάσει πάτο παρά το γεγονός ότι τα... κυβερνητικά ΜΜΕ δειλά - δειλά το υποστηρίζουν. Σύμφωνα με κυβένρηση και συσστημικά ΜΜΕ, η ελληνική οικονομία έπιασε πάτο, αφού η αξιολόγηση των στοιχείων από τη Στατιστική Υπηρεσία δείχνει ότι η ανάσχεση της ύφεσης θα είναι μεγαλύτερη της αναμενομένης στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.


Οι αρχικές εκτιμήσεις ήθελαν την ύφεση στο 2,7%, αλλά σύμφωνα με τις τελευταίες αξιολογήσεις μπορεί να κινηθεί κοντά στο 2%. Αν επιβεβαιωθούν οι νεότερες αυτές εκτιμήσεις τότε με βεβαιότητα θα μπορούμε να πούμε ότι η ελληνική οικονομία ξεφεύγει από τον κύκλο της ύφεσης και εισέρχεται σε φάση ανάκαμψης.

Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Επιχειρήσεις εξακολουθούν να κλείνουν, άνθρωποι να απολύονται, μεγάλοι πάικτες να φεύγουν από την Ελλάδα. Οι βασικές προϋποθέσεις για ανάπτυξη εκλείπουν δραματικά (χαμηλοί φόροι, σταθερό φορολογικό σύστημα, μηδενική γραφειοκρατία και διαφθορά). Επιπλέον η ύφεση δεν έχει ανάσχεση λόγω κάποιας πολιτικής αλλά λόγω φυσιολογικής κόπωσης... Γίνεται από μόνη της.


Οικονομικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι οι συνθήκες θα μπορούσαν να βελτιώνονται αν δεν είχε ανακοπεί τον περασμένο Απρίλιο το κύμα επιστροφής των καταθέσεων που είχε ξεκινήσει το καλοκαίρι του 2012, μετά τις διπλές εκλογές. Από τότε και ως τον Απρίλιο του 2013 είχαν επιστρέψει στις τράπεζες καταθέσεις ύψους περίπου 17 δισ. ευρώ.


Εκ των οποίων μόνο 4 δισ. ευρώ προέρχονταν από καταθέσεις που είχαν διαρρεύσει στο εξωτερικό και τα υπόλοιπα προέρχονταν από ιδιωτικές εστίες αποθησαύρισης, από σεντούκια και θυρίδες. Όμως οι καταθέςτες εξακολουθούν να μην εμπιστεύονται την Ελλάδα όχι για επενδύσεις αλλά ούτε για... καταθέσεις. Για ποια ανάκαμψη μιλούν.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης