Γερμανία : Η Ελλάδα να βγει στις αγορές αλλά όταν θα μπορεί, όχι τώρα - Ο Σαμαράς μιλά για... μεταμνημονιακές συζητήσεις

"Τα μνημόνια έχουν στόχο ακριβώς να μπορέσει η Ελλάδα να βγεί στις αγορές. Όχι όμως πρόωρα. Η σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο με την απαρέγκλιτη εφαρμογή του τρέχοντος προγράμματος βοήθειας – όχι χωρίς αυτήν".Αυτή είναι η θέση της Γερμανίας που ουσιαστικά "κοντράρει" την τακτική Σαμαρά να βγεί η Ελλάδα ανέτοιμη στις αγορές.

«Είμαστε όλοι υπέρ της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές, αλλά αυτό μέσω της πλήρους εκτέλεσης του προγράμματος» δήλωσε στην κυβερνητική συνέντευξη τύπου η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου οικονομικών Μαριάνε Κοτέ – ασκώντας έτσι έμμεση κριτική στα σχέδια της Αθήνας να απαγκιστρωθεί πρόωρα από το πρόγραμμα του Διεθνούς Νομισματικού ταμείου.

Η ευρωζώνη, πρόσθεσε, στηρίζει την Ελλάδα, αλλά πρέπει να εξασφαλιστεί και η εμπιστοσύνη των αγορών. Στην Ελλάδα έχουν γίνει πολλά στη βάση του προγράμματος, κάτι που αποτυπώνεται και στη βελτίωση των οικονομικών δεικτών. Άλλωστε, το πρόγραμμα εκπονήθηκε ακριβώς γι αυτό το λόγο – για να μπορέσει η χώρα να βγει στις χρηματαγορές.

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτζ διευκρίνισε ότι κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο Βερολίνο, ο Αντώνης Σαμαράς πληροφόρησε την Άνγκελα Μέρκελ για το σχέδιό του να βγάλει την Ελλάδα από το πρόγραμμα του ΔΝΤ, αρνήθηκε να αποκαλύψει όμως την απάντηση της οικοδέσποινάς του. «Δεν είθισται να ανακοινώνονται το περιεχόμενο τέτοιων συνομιλιών» είπε.

Το θέμα απασχολεί όμως καθημερινά τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία αρχίσουν να συνδέουν την κρίση στην Ελλάδα με τη γενικότερη κρίση στην Ευρωπη, καθώς και στον υπόλοιπο κόσμο.

Ο ΣΑΜΑΡΑΣ ΕΠΙΜΕΝΕΙ

Στο μεταξύ ο κ. Σαμαράς επιμένει ότι η εποχή των μνημονίων τελειώνει και πως οι συζητήσεις με τους δανειστές απλώς θα καθορίσουν τη νέα σχέση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης