Αύξηση εξαγωγών (λόγω κρίσης και χαμηλών μισθών) και μείωση εισαγωγών (λόγω λουκέτων και χαμηλής κατανάλωσης)

Οι εξαγωγές είναι η έξοδος διαφυγής από την κρίση για πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που αντιλαμβάνονται ότι στην Ελλάδα της κρίσης και με την κατανάλωση να βουλιάζει δεν υπάρχει μέλλον. Έτσι έχουν στραφεί σε αγορές του εξωτερικού για να επιβιώσουν, βελτιώνοντας θεαματικά το εμπορικό ισοζύγιο της χώρας.

Αυτή η εξωστρέφεια στηρίζεται και στην δραστική νείωση του κόστους εργασίας που συνέβαλε ώστε τα ελληνικά προιόντα να αποκτήσουν ανταγωνιστικές τιμές. Δεν είναι μόνο αυτό όμως. Μελέτη της Eurobank, υπογραμίζει την  πρόοδο στο εμπορικό έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών (πλην πλοίων και καυσίμων), το οποίο μειώθηκε κατά 50% τα τελευταία τρία έτη και μετεστράφη σε πλεονασματικό ήδη από το τέλος του 2011.

Ωστόσο, η μείωση του εμπορικού ελλείμματος την τελευταία τριετία οφείλεται κατά βάση στη μείωση των εισαγωγών και δευτερευόντως μόνο στην αύξηση των εξαγωγών. Δεδομένου μάλιστα ότι η μείωση των εισαγωγών αφορά σε μεγάλο βαθμό μείωση επενδύσεων σε πάγιο εξοπλισμό κεφαλαίου (και όχι μόνο μείωση της ιδιωτικής κατανάλωσης), αυτό έχει επιπτώσεις στην αναπτυξιακή δυναμική της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως η ελληνική οικονομία έγινε εξαιρετικά ανταγωνιστική στο κόστος εργασίας έναντι των κύριων εμπορικών εταίρων της χώρας από την υιοθέτηση του Ευρώ μέσω δραστικών μειώσεων των ονομαστικών μισθών. Αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη η οποία συχνά παραβλέπεται από τις αγορές και τους αναλυτές.

Αναμένεται πλήρης αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας κόστους της ελληνικής οικονομίας στα επίπεδα του...  1995 (!), εντός του 2013 και μία συνολική μείωση του κόστους εργασίας κατά 30% την περίοδο 2009-2020.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης