Αυστραλία: Μαζικές απολύσεις ανακοινώνονται καθημερινά

ANZ bank Australia

Μεταξύ αυτών που απολύουν χιλιάδες υπαλλήλους είναι οι τράπεζες, που αποδίδουν την απόφασή τους στα προβλήματα που τους δημιουργεί η κρίση στην ΕΕ και ειδικά στην ...Ελλάδα.

Την αρχή των απολύσεων την έκανε η συντηρητική κυβέρνηση της Βικτώριας πριν λίγες εβδομάδες, όταν ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων κατά 3.600 άτομα.

Το παράδειγμα της κυβέρνησης ακολούθησε αμέσως και ο ιδιωτικός τομέας, με μπαράζ ανακοινώσεων για σχεδιαζόμενες απολύσεις εργαζομένων.

Τον χορό άρχισε η αεροπορική εταιρία Qantas, η οποία εδώ και αρκετό καιρό προετοιμάζει μεθοδικά το έδαφος για να μεταφέρει πολλές θέσεις εργασίας, από την Αυστραλία σε χώρες της Ασίας, που είναι φτηνότερα τα μεροκάματα και από ελαστικές μέχρι ανύπαρκτες οι εργασιακές τους νομοθεσίες.

Κάπως έτσι έγινε η αρχή για να ακολουθήσουν οι ανακοινώσεις των εταιρειών κατασκευής αυτοκινήτων, που δήλωσαν ότι θα μειώσουν το προσωπικό τους, οι τράπεζες, η Telstra και η μεγάλη εταιρεία επεξεργασίας αλουμινίου Alcoa.

Μετά την αύξηση των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων την περασμένη εβδομάδα, η τράπεζα ΑΝΖ ανακοίνωσε τρεις μέρες αργότερα ότι θα απολύσει σύντομα πάνω από 1000 υπαλλήλους της, κάνοντας αρχή από τη Βικτώρια που θα απολυθούν 600 άτομα. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη τράπεζα θα κερδίσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από την πρόσφατη αύξηση των επιτοκίων και η οποία πραγματοποίησε πέρυσι κέρδη 5,3 δισ. δολαρίων.

Παρόμοια μέτρα ανακοίνωσαν και οι υπόλοιπες τρεις (από τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες) οι οποίες συνολικά, το τελευταίο οικονομικό έτος, πραγματοποίησαν κέρδη που ξεπέρασαν τα 24 δισεκατομμύρια δολάρια.

Στους επόμενους 18 μήνες, αναμένεται να χαθούν στον χρηματοπιστωτικό τομέα, πάνω από 10.000 θέσεις εργασίας σε ολόκληρη την Αυστραλία.

Η εταιρεία αλουμινίου Alcoa έχει ήδη προειδοποιήσει 600 εργάτες της, που εργάζονται στη μονάδα της κοντά στην πόλη Τζιλόνγκ ότι θα απολυθούν, ενώ εξετάζει και τις επόμενες κινήσεις της, αν στο μεταξύ δεν γίνει τίποτα άλλο.

Παρά τη βοήθεια που παρέχει η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, σε απολύσεις εργαζομένων αναμένεται να προχωρήσουν και οι αυτοκινητοβιομηχανίες, Toyota, Holden και Ford.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Καθημερινή

Δείτε επίσης