Αεροδρόμιο: Ξεκινά η εισαγωγή του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο – Από 7 έως 8,20 ευρώ η τιμή διάθεσης του 30%

Ξεκινά σήμερα η διαδικασία για μία από τις μεγαλύτερες εισαγωγές στην ιστορία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς ανοίγει το βιβλίο προσφορών για την IPO του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», οι μετοχές του οποίου θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στο ταμπλό από τις 7 Φεβρουαρίου.

Με το τελικό χρονοδιάγραμμα να επισπεύδεται ελαφρώς σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό, η χθεσινοβραδινή έγκριση του Ενημερωτικού Δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς άναψε το «πράσινο» φως στην όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα σήμερα να ξεκινά εξαήμερη δημόσια προσφορά.

Η εισαγωγή του ΔΑΑ αφορά συνολικά 300 εκατ. μετοχές, με το εύρος της τιμής διάθεσης να κυμαίνεται μεταξύ 7 και 8,20 ευρώ. Αυτό σημαίνει συνολική αποτίμηση μεταξύ 2,1 και 2,46 δισ. ευρώ, χαρίζοντας στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της χώρας την 12η θέση στον πίνακα των πολυτιμότερων εισηγμένων (πίσω από τη Motor Oil, μπροστά από τη Helleniq Energy).

H ανακοίνωση της τιμής διάθεσης θα γίνει στις 2 Φεβρουαρίου, ενώ η έναρξη της διαπραγμάτευσης των μετοχών, όπως προαναφέρθηκε, έχει τοποθετηθεί χρονικά για τις 7 Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά την Αρχική Δημόσια Προσφορά, η οποία αφορά 90 εκατ. μετοχές ή αλλιώς το 30% (ανήκει στο ΤΑΙΠΕΔ), το βιβλίο θα μείνει ανοιχτό για έξι εργάσιμες ημέρες και θα αφορά τόσο τους Έλληνες, όσο και τους ξένους επενδυτές.

Μην ξεχνάμε ότι από το 30%, το 10% θα διατεθεί απευθείας στους Καναδούς της AviAlliance και το 1% στον Όμιλο Κοπελούζου έναντι ενός premium.

Μετά την ολοκλήρωση της όλης διαδικασίας, το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου θα περιοριστεί στο 25% (από 55% προηγουμένως), το ποσοστό των Καναδών θα αυξηθεί στο 50% (από 40% προηγουμένως), ενώ το ποσοστό του Ομίλου Κοπελούζου θα ενισχυθεί στο 6% (από 5% προηγουμένως).

Στην ελεύθερη διασπορά θα βρίσκεται ένα ποσοστό περίπου στο 19%.

Υπενθυμίζεται ότι τα λειτουργικά έσοδα του ΔΑΑ ανήλθαν σε 476,9 εκατ. ευρώ το 2022, αυξημένα κατά 94,6 εκατ. ευρώ ή κατά 24,76%, σε σύγκριση με το προηγούμενο οικονομικό έτος. Τα συνολικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 328,3 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας άνοδο κατά 45,8 εκατ. ευρώ ή κατά 16,2%. Ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση, δε, αναμένεται να καταγραφεί στα μεγέθη του 2023.

Στις 15 Δεκεμβρίου, στο μεταξύ, εκλέχθηκε και το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΔΑΑ, το οποίο απαρτίζεται από 13 μέλη. Τα οκτώ ορίζονται από τη AviAlliance, τα τέσσερα από το ελληνικό δημόσιο και ένα από τον Όμιλο Κοπελούζου. Πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου τοποθετήθηκε ο Μιχάλης Κεφαλογιάννης (επιλογή δημοσίου), τη θέση του αντιπροέδρου ανέλαβε ο Gerhard Shroeder, ενώ στο ρόλο του διευθύνοντος συμβούλου παρέμεινε ο Γιάννης Παράσχης.


 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης