Έρχονται Χριστούγεννα; Να ψωνίσουμε... τρόφιμα!

«Μαχαίρι» στις δαπάνες για τα Χριστούγεννα θα βάλουν οι Ελληνες καταναλωτές για δεύτερη συνεχή χρονιά, ξοδεύοντας μόλις 320 ευρώ την περίοδο αυτή και μάλιστα όχι για την αγορά δώρων ή ρούχων, αλλά κυρίως για τρόφιμα. Το συμπέρασμα αυτό για τα δεύτερα φτωχά Χριστούγεννα των Ελλήνων προκύπτει από τη 14η ετήσια πανευρωπαϊκή έρευνα της Deloitte, με θέμα τις καταναλωτικές συνήθειες κατά τη χριστουγεννιάτικη περίοδο. Μάλιστα, το ποσό των 320 ευρώ απέχει πολύ από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο που είναι 587 ευρώ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον θα οδηγήσει τους Ελληνες να προβούν σε περαιτέρω περικοπή του ήδη -από πέρυσι- μειωμένου χριστουγεννιάτικου προϋπολογισμού τους κατά 22%. Σημειώνεται ότι πέρυσι από την έρευνα της Deloitte είχε προκύψει ότι οι Ελληνες καταναλωτές θα δαπανούσαν τα Χριστούγεννα του 2010 το ποσό των 410 ευρώ, το χαμηλότερο μεταξύ των πολιτών σε 18 ευρωπαϊκές χώρες.

Από τη φετινή έρευνα προκύπτει ότι οι Ελληνες θα περιορίσουν τη χρήση της πίστωσης, θα αγοράσουν προϊόντα που βρίσκονται σε έκπτωση και θα στραφούν στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας. Την ίδια στιγμή, είναι προετοιμασμένοι να περικόψουν τις δαπάνες τους για ένδυση (87%), εξόδους για φαγητό (86%), οικιακά αγαθά -όπως τηλεοράσεις, υπολογιστές, έπιπλα- (83%) και διασκέδαση (80%). Λιγότερο διατεθειμένα εμφανίζονται τα ελληνικά νοικοκυριά ως προς την περικοπή των εξόδων που διαθέτουν για την αγορά τροφίμων.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης