Ένα στα πέντε δάνεια (επισήμως...) δεν πληρώνεται στις Ελληνικές Τράπεζες

Τράπεζες

Ένα στα πέντε δάνεια δεν πληρώνεται πλέον στην Ελλάδα και μάλιστα αυτό ανακοινώνεται επισήμως. Συγκεκριμένα τα δάνεια που ξεπερνούν τις τρεις μήνες καθυστέρηση έφτασαν τα 45 δισ. ευρώ και αγγίζουν το 20% όλων των δανείων. Πρόκειται για συγκλονιστική εξέλιξη αν λάβει κανείς υπόψιν ότι τον Δεκέμβριο του 2008 - και ενώ η κρίση είχε ξεκινήσει - τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν μόλις το 5% του συνόλου.

Στο μεταξύ υπάρχει ανησυχία τα καθυστερούμενα δάνεια να είναι πολύ περισσότερα στο επόμενο διάστημα για δυο λόγους:

1. Ην οικονομική κρίση γίνεται όλο και χειρότερη με αποτέλεσμα να μπουν σε οριστική αδυναμία κι άλλοι οφειλέτες που μέχρι σήμερα αντέχουν και πληρώνουν.

2. Να περάσουν στα καθυστερούμενα, δάνεια που ενώ δεν πληρώνονται επί μήνες πια, οι Τράπεζες τα εμφανίζουν ψευδώς ως ενήμερα για να "ωραιοποιούν" τους ισολογισμούς τους.

Ήδη οι ελληνικές Τράπεζες μέχρι τα τέλη του 2011, έχουν υποχρεωθεί να προχωρήσουν σε προβλέψεις οριστικής απώλειας ποσό 20 δισ. ευρώ, (δηλαδή λιγότερα από τα μισά των καθυστερήσεων).

Τα παρ5απάνω στοιχεία αποδεικνύουν ότι για τα δάνεια που είναι αδύνατον να εξυπηρετηθούν θα πρέπει να υπάρξει ένα γενναίο "κούρεμα", ώστε οι Τράπεζες να πάρουν ότι μπορέουν και οι δανειολήπτες να ανακουφιστούν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης