Φρούριο η Ουάσιγκτον με τείχος 8 χιλ. για την ορκωμοσία Τραμπ(28.000 αστυνομικοί)

Σε μια Ουάσιγκτον «φρούριο» ορκίζεται σήμερα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, η εκλογή του οποίου έχει προκαλέσει έντονες ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι εντός και εκτός Αμερικής. Στην αμερικανική πρωτεύουσα αναμένονται να βρίσκονται για να παρακολουθήσουν την ορκωμοσία περί τα 900.000 άτομα, οπαδοί και πολέμιοι του νέου προέδρου, εν μέσω πρωτοφανών μέτρων ασφαλείας.

Είκοσι οκτώ χιλιάδες αστυνομικοί, μυστικοί πράκτορες και γενικά άνθρωποι των δυνάμεων ασφαλείας θα περιφρουρούν την τελετή ορκωμοσίας, με χιλιάδες διαδηλωτές να συρρέουν στην Ουάσιγκτον για να διαμαρτυρηθούν για την εκλογή Τραμπ. Η μεγαλύτερη πορεία διαμαρτυρίας, η Πορεία των Γυναικών, αναμένεται να γίνει αύριο, συγκεντρώνοντας κατά τις εκτιμήσεις της αστυνομίας περί τα 250.000 άτομα. Διαδηλώσεις κατά του Τραμπ θα γίνουν και σε άλλες αμερικανικές πόλεις, καθώς και στο Λονδίνο και αρκετές ευρωπαϊκές και μη χώρες.

Για την ασφάλεια της ορκωμοσίας θα έχει δημιουργηθεί «τείχος προστασίας» μήκους 8 χιλιομέτρων από σιδερένια κιγκλιδώματα, οδοφράγματα, ακόμη και φορτηγά γεμάτα άμμο.

Περί τις 30 οργανώσεις, εναντίον ή υπέρ του Τραμπ, έχουν πάρει άδεια να διαδηλώσουν σήμερα, εκτιμώντας ότι θα συγκεντρώσουν συνολικά περί τα 270.000 άτομα. Στους πολέμιους του Τραμπ περιλαμβάνονται φεμινιστικές οργανώσεις που διαμαρτύρονται για τα κατά καιρούς σεξιστικά σχόλια του νέου προέδρου, οργανώσεις μεταναστών και μουσουλμάνων που αντιδρούν στα σχέδιά του για την κατασκευή τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό, αντιρατσιστικές οργανώσεις που ανησυχούν για τις αυξανόμενες «επιθέσεις μίσους» και τους «λευκούς εθνικιστές» συμβούλους του Τραμπ, αλλά και αντίπαλοι της πρόθεσης να καταργηθεί ο νόμος περί υγειονομικής περίθαλψης, γνωστός ως «Obamacare», ένα από τα πρώτα μέτρα των οποίων έχει ήδη δρομολογηθεί η κατάργησή του.

Μεταξύ των διαδηλωτών περιλαμβάνονται και οι οπαδοί της ελεύθερης χρήσης μαριχουάνας, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την επιλογή στη θέση του γενικού εισαγγελέα του γερουσιαστή από την Αλαμπάμα, Ρεπουμπλικανού Τζεφ Σέσιονς, ο οποίος, εκτός των άλλων, αντιτίθεται στη νομιμοποίησή της. Προγραμματίζουν μάλιστα να μοιράσουν 4.200 τσιγαριλίκια, καθώς στην Ουάσιγκτον η κατοχή μικρής ποσότητας μαριχουάνας είναι νόμιμη, όχι όμως και η δημόσια κατανάλωσή της.

Επίσης περισσότεροι από 50 εκπρόσωποι των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων έχουν ανακοινώσει ότι δεν θα παραβρεθούν στη σημερινή τελετή ορκωμοσίας του 45ου προέδρου, διαμαρτυρόμενοι για τη φραστική επίθεση του Τραμπ κατά του βετεράνου αγωνιστή των πολιτικών δικαιωμάτων και γερουσιαστή Τζον Λούις.

Η τελετή ορκωμοσίας ξεκινά από το πρωί (ώρα ΗΠΑ) με επίσκεψη του προεδρικού ζεύγους σε εκκλησία κοντά στο Λευκό Οίκο και ακολουθεί ύστερα τσάι με τον πρόεδρο Ομπάμα και την απερχόμενη πρώτη κυρία Μισέλ Ομπάμα. Η τελετή ορκωμοσίας θα ξεκινήσει με συναυλία, στις 12.00 ο Ντόναλντ Τραμπ θα ορκιστεί και κατόπιν θα προβεί στην πρώτη του ομιλία ως 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ. Η τελετή ορκωμοσίας κλείνει με παρέλαση και βραδινούς χορούς.

Ο Τραμπ αναλαμβάνει πρόεδρος με τα υψηλότερα ποσοστά αντιδημοφιλίας για Αμερικανό πρόεδρο στην Ιστορία των ΗΠΑ. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ABC News/Washington Post, μόλις το 40% των Αμερικανών βλέπει θετικά τον νέο πρόεδρο, σε σύγκριση με 79% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό για τον πρόεδρο Ομπάμα, όταν ορκιζόταν πρώτη φορά πρόεδρος το 2009. Στην ορκωμοσία Ομπάμα είχαν παραβρεθεί περί τα 2 εκατομμύρια άτομα.

Νουθεσίες από Ομπάμα

Η προχθεσινοβραδινή τελευταία συνέντευξη Τύπου του απερχόμενου προέδρου Μπαράκ Ομπάμα εμπεριείχε νουθεσίες προς τον νέο πρόεδρο για δύο σημαντικές πτυχές της διακηρυγμένης νέας εξωτερικής πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει: το Μεσανατολικό και τις σχέσεις με τη Ρωσία. Για το πρώτο, ο απερχόμενος πρόεδρος είπε ότι η πρόταση για μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας στην Ιερουσαλήμ θα έχει «εκρηκτικά» αποτελέσματα και εξέφρασε ανησυχία ότι η προοπτική της λύσης των δύο κρατών στην ισραηλινοπαλαιστινιακή σύγκρουση απομακρύνεται. Κάλεσε επίσης τον Τραμπ να μην εμπλέκει το θέμα των οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας με τις συνομιλίες για μείωση των πυρηνικών όπλων.

Ο Σόιμπλε

Από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις πρόσφατες δηλώσεις Τραμπ είπε: «Άκουσα από τον εκλεγμένο πρόεδρο ότι επιθυμεί να κάνει τις ΗΠΑ ισχυρότερες. Αν θέλεις να κάνεις τις ΗΠΑ ισχυρότερες δεν μπορείς να περιορίζεις τη δυνατότητά σου να ηγείσαι του κόσμου».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης