Υεμένη: 18 αντάρτες νεκροί σε μάχες κοντά στα σύνορα με τη Σαουδική Αραβία

Τουλάχιστον 18 σιίτες αντάρτες σκοτώθηκαν σε μάχες οι οποίες επέτρεψαν στις δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, να πάρουν τον έλεγχο πολλών κοινοτήτων στα σύνορα Υεμένης-Σαουδικής Αραβίας, όπως δήλωσαν την Τρίτη πηγές προσκείμενες στις κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ένας αξιωματικός του σαουδαραβικού στρατού δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις συγκρούσεις που σημειώθηκαν γύρω από το λιμάνι Μίντι (βόρεια), στην Ερυθρά Θάλασσα, που παραμένει στα χέρια των ανταρτών Χούθι, οι οποίοι θεωρείται πως έχουν την υποστήριξη του Ιράν.

Μάχες ξέσπασαν αυτή την εβδομάδα στην κοινότητα Χουθάιρα, στα σύνορα Σαουδικής Αραβίας-Υεμένης, κοντά στη Μίντι, κι επεκτάθηκαν στην επαρχία Σαάντα, προπύργιο των Χούθι.

Τέσσερις αξιωματικοί των ανταρτών σκοτώθηκαν σε αεροπορικές επιδρομές από την Κυριακή, σύμφωνα με τις πηγές του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι σιίτες αντάρτες, οι οποίοι έχουν συμμαχήσει με μονάδες του στρατού που παρέμειναν πιστές στον πρώην πρόεδρο Αλί Αμπντάλα Σάλεχ, κατέλαβαν την πρωτεύουσα Σαναά τον Σεπτέμβριο του 2014 και συνέχισαν την προέλασή τους προς νότο, επεκτείνοντας τον έλεγχό τους σε πολλές περιοχές της χώρας.

Τον Μάρτιο του 2015 η Σαουδική Αραβία, επικεφαλής μιας συμμαχίας αραβικών κρατών, επενέβη στον πόλεμο στο πλευρό των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση, οι οποίες ανασυντάσσονταν στον νότο.

Πέραν των επιδρομών αεροσκαφών της αραβικής συμμαχίας, στις οποίες βρίσκουν τον θάνατο πολλοί άμαχοι, βρίσκονται σε εξέλιξη μάχες κυρίως στις δυτικές ακτές της Υεμένης. Στις αρχές της χρονιάς, οι δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση ανακατέλαβαν το λιμάνι Μόχα κι η κατάκτηση του Μίντι θα σηματοδοτούσε μια περαιτέρω ενίσχυσή τους, σύμφωνα με αναλυτές.

Οι σιίτες αντάρτες πάντως συνεχίζουν να ελέγχουν την πόλη Χοντάιντα, όπου βρίσκεται το μεγαλύτερο λιμάνι της Υεμένης.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης