Υεμένη: Δύσκολο 2019 προβλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες

Τον κώδωνα του κινδύνου για τον άμεσο κίνδυνο να επιδεινωθεί η κατάσταση στην Υεμένη το 2019 έκρουσε την Κυριακή ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

«Το γεγονός ότι δεν έχει κηρυχθεί ακόμη λιμός δεν μειώνει διόλου την ανησυχία μας για το πολύ υψηλό επίπεδο της πείνας στην Υεμένη», τόνισε ο επικεφαλής του ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στη Ντόχα, σημειώνοντας την αναγκαιότητα να σημειωθεί πρόοδος στην αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα.

Αυτή την ανησυχία εντείνει, εξήγησε, «ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν υπό εξαιρετικά δραματικές συνθήκες», και το γεγονός ότι «χωρίς ειρήνη, θα βρεθούμε αντιμέτωποι το 2019 με μια κατάσταση πολύ πιο άσχημη από ό,τι η σημερινή».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Υεμένη βιώνει τη χειρότερη ανθρωπιστική κρίση στον κόσμο εξαιτίας του πολέμου στη χώρα, η τελευταία φάση του οποίου διαρκεί σχεδόν τέσσερα χρόνια.

Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ εξασφάλισε την Πέμπτη την επίτευξη μιας συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στη Σουηδία, ειδικά στην κρίσιμης σημασίας επαρχία Χοντάιντα (δυτική Υεμένη).

Στην ομώνυμη πόλη βρίσκεται το λιμάνι από το οποίο εισέρχεται στην εμπόλεμη χώρα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπιστικής βοήθειας και των εισαγόμενων βασικών αγαθών. Ήδη ωστόσο η συμφωνία παραβιάζεται.

Ο ΟΗΕ δεν διαθέτει ακριβή στοιχεία για τον απολογισμό του πολέμου. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη εκτίμηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τον Αύγουστο του 2016, 10.000 άνθρωποι έχουν χάσε τη ζωή τους και τουλάχιστον 56.000 έχουν τραυματιστεί, στην πλειονότητά τους άμαχοι.

Οργανώσεις αρωγής επισημαίνουν ωστόσο ότι ο πραγματικός αριθμός των θυμάτων είναι πολύ υψηλότερος και κάνουν λόγο για 57.000 νεκρούς, ανάμεσά τους πάνω από 2.500 παιδιά.

Την ίδια ώρα, 14 εκατομμύρια άνθρωποι, ο μισός πληθυσμός της Υεμένης, βρίσκεται στα πρόθυρα λιμού και 22 εκατομμύρια πολίτες χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης