Τουρκία: Σε ύφεση η πανδημία του Covid-19

Σημαντική κάμψη παρουσιάζει ο κορωνοϊός στην Τουρκία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία. Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, ο ημερήσιος αριθμός κρουσμάτων, για πρώτη φορά από τις 25 Μαρτίου, έπεσε κάτω από 1.000.

Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 972 νέα κρούσματα ανεβάζοντας τον αριθμό του συνόλου των κρουσμάτων σε 152.587 από την αρχή της κρίσης.

Τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των αποθεραπευθέντων στην Τουρκία έφτασε τις 113.987 καθώς το τελευταίο 24ωρο άλλοι 1.092 ασθενείς πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Επίσης το τελευταίο 24ωρο σημειώθηκαν 23 θάνατοι από κορωνοϊό με αποτέλεσμα το σύνολο των θανάτων να έχει φτάσει στους 4.222 από τις 11 Μαρτίου που ξέσπασε η επιδημία στην Τουρκία.

Κατά το τελευταίο 24ωρο έγιναν 20.838 διαγνωστικά τεστ με το σύνολο των τεστ να έχει φτάσει τα 1.690.000

Όπως δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, αυτή τη στιγμή 877 ασθενείς βρίσκονται στην Εντατική.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, έπειτα από σύσκεψη με την Επιστημονική Συμβουλευτική Επιτροπή του τουρκικού υπουργείου Υγείας, ο Κοτζά δήλωσε ότι η τουρκική κοινωνία σε μεγάλο βαθμό τήρησε τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, αλλά τόνισε ότι η διεθνής κοινότητα ακόμη δεν γνωρίζει πότε θα λήξει η επιδημία.

Αναφερόμενος στην νέα απαγόρευση κυκλοφορίας σε όλη την Τουρκία που θα ισχύσει κατά τις ημέρες της εορτής του Μπαϊραμιού, από τις 23 μέχρι τις 26 Μαΐου, ο Τούρκος υπουργός τόνισε ότι, «αν πάρουμε τα μέτρα μας τώρα, θα δούμε τα αποτελέσματα αργότερα.

Δεν γνωρίζουμε πόσο θα συνεχίσει ο αγώνας κατά του ιού, γι’ αυτό σχεδιάζουμε τη ζωή μας σε συνδυασμό με ορισμένα μέτρα».

Ο Κοτζά ανακοίνωσε ότι θα χρησιμοποιηθεί ειδική εφαρμογή του υπουργείου Υγείας για χρήση κατά την μετακίνηση μεταξύ πόλεων. Οι πολίτες θα χρησιμοποιούν τον κωδικό της εφαρμογής για να δείχνουν ότι δεν είναι ασθενείς ούτε είναι φορείς του ιού και θα μπορούν να χρησιμοποιούν τρένα και αεροπλάνα για τη μετακίνησή τους εντός της Τουρκίας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα ξεκινήσει νωρίς την περίοδο ιατρικού τουρισμού και θα είναι δυνατόν να οργανώνονται πτήσεις charter για το σκοπό αυτό.

Σχετικά με την απαγόρευση κυκλοφορίας που ισχύει για τους άνω των 65, είπε ότι όσοι θέλουν μπορούν να επιστρέψουν στον τόπο καταγωγής τους κατά το Μπαϊράμι, αλλά δεν θα μπορούν να επιστρέψουν από εκεί που έφυγαν παρά μετά την παρέλευση ενός μήνα.

Επίσης, ο Κοτζά δήλωσε ότι η τουρκική κυβέρνηση σχεδιάζει τη διενέργεια ελέγχου σε αεροδρόμια και τελωνειακές πύλες των επιβατών που έρχονται από το εξωτερικό. Σχετικά με την επαναλειτουργία των εστιατορίων και καφέ, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν σχετικές ανακοινώσεις, σύντομα.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης