Συμφωνίες μαμμούθ Τραμπ - Σαουδάραβων

Ο Τραμπ υπέγραψε εμπορικές συμφωνίες εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων με τους Σαουδάραβες. Υποτίθεται ότι όλες είναι  για λογαριασμό των ΗΠΑ αν και ουδείς θα ορκιζόταν για την απουσία και προσωπικώντου  συμφερόντων σε τέτοιες συμφωνίες.

Το σαουδαραβικό βασίλειο, στο πλαίσιο του στρατηγικού στόχου για απεξάρτησή του από το πετρέλαιο, που έχει βάλει, συμφώνησε να συνεισφέρει με 20 δισ. δολάρια στη δημιουργία ενός επενδυτικού ταμείου χρηματοδότησης υποδομών που δημιουργήθηκε από κοινού με τον αμερικανικό όμιλο Blackstone Group LP. Το Ταμείο πιθανότατα θα διπλασιάσει τα κεφάλαιά του καθώς σε αυτό θα συμμετάσχουν και άλλοι επενδυτές.

Η γιγαντιαία κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco, την οποία το Ριάντ προτίθεται να ιδιωτικοποιήσει, ανακοίνωσε επίσης ότι υπέγραψε 16 συμφωνίες συνολικής αξίας 50 δισ. δολαρίων με 11 αμερικανικές επιχειρήσεις, πετρελαϊκές και κατασκευαστικές. Οπως έγινε γνωστό, μία εκ των συμφωνιών αυτών, αξίας 15 δισ. δολαρίων, υπεγράφη μεταξύ Saudi Aramco και General Electric Co.

Τα υπουργεία Αμυνας των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, εξάλλου, διαπραγματεύτηκαν ένα πακέτο οικονομικών συνεργασιών αξίας περίπου 110 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με ανεπίσημο έγγραφο του Λευκού Οίκου που είδε το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή.
μερικανοί και σαουδάραβες αξιωματούχοι έδωσαν αποκλίνουσες πληροφορίες σχετικά με την αξία των συμφωνιών που υπεγράφησαν μεταξύ των δύο πλευρών. Ο υπουργός Επικρατείας της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ Ασεΐχ εκτίμησε την αξία των συμφωνιών στα 300 δισ. δολάρια.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον μιλώντας στους δημοσιογράφους λίγες ώρες αργότερα εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι συμφωνίες φθάνουν τα 350 δισ. δολάρια. Αλλά ο σαουδάραβας ομόλογός του Αντέλ Αλ Τζουμπεΐρ έσπευσε να υπερθεματίσει κατά 30 δισ., ανεβάζοντας την αξία των συμφωνιών στα 380 δισ. δολάρια. Σημειωτέον ότι οι κύριοι Τίλερσον και Αλ Τζουμπεΐρ έδιναν κοινή συνέντευξη Τύπου.
Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης