Πραγματικότητα η «διχοτόμηση» στο Bitcoin- «χλιαρή» η αρχή του Bitcoin Cash

Πραγματικότητα έγινε η «διχοτόμηση» του κώδικα λογισμικού του ψηφιακού νομίσματος Bitcoin την Τρίτη, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός «κλώνου» του, του αποκαλούμενου Bitcoin Cash- ωστόσο, όπως αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, το νέο virtual νόμισμα φαίνεται να μην έχει ακόμα μεγάλη απήχηση, λόγω της έλλειψης μεγάλης υποστήριξης προς το δίκτυό του.

Όπως αναφέρει το Reuters, της πρωτοβουλίας ηγήθηκε μια μικρή ομάδα «bitcoin miners» (miners ονομάζονται χρήστες που πληρώνονται σε Bitcoin εν είδει ανταμοιβής για συνεισφορά υπολογιστικής ισχύος στο δίκτυο του ψηφιακού νομίσματος) δεν ήταν ικανοποιημένοι με κάποιες προγραμματισμένες βελτιώσεις στην τεχνολογία του Bitcoin, οι οποίες είχαν σκοπό την αύξηση των δυνατοτήτων επεξεργασίας συναλλαγών, ώστε να γίνονται ταχύτερα.

Οι χρήστες αυτοί έκαναν κάτι που είναι γνωστό ως «fork» (πιρούνι), όπου το blockchain (δημόσιο κατάστιχο όλων των συναλλαγών σε bitcoins) χωρίστηκε σε δύο «μονοπάτια». Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό bitcoin miners συμβάλλουν με την υπολογιστική ισχύ τους στο νέο blockchain, και χρειάστηκαν περίπου έξι ώρες για να «εξορυχθούν» τα πρώτα νομίσματα του Bitcoin Cash το απόγευμα της Τρίτης, σύμφωνα με το Blockdozer Explorer, εταιρεία που παρέχει δεδομένα σχετικά με ψηφιακά νομίσματα.

Την Τρίτη το Bitcoin Cash εμπορευόταν σε κάποια ανταλλακτήρια σε μέση τιμή 146,37 δολαρίων, σύμφωνα με το bitinfocharts.com, ενώ το Bitcoin βρισκόταν στα 2.729 δολάρια στο BitStamp, έχοντας σημειώσει μικρή πτώση 4,6% από τη Δευτέρα.

Η δυσαρέσκεια των miners που βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία για το Bitcoin Cash έχει να κάνει με την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώνονται οι συναλλαγές: Πριν λίγο καιρό είχαν προταθεί δύο λύσεις, οι οποίες είχαν προκαλέσει διχασμό μεταξύ της κοινότητας, και συγκεκριμένα μεταξύ πολλών miners και πολλών developers που εργάζονται πάνω στον κώδικα του Bitcoin και του σχετιζόμενου λογισμικού. Εν τέλει προτάθηκε μια τρίτη, συμβιβαστική λύση (Segwit2x), που φάνηκε να αποτρέπει τον «εμφύλιο», μέχρι που ένας πρώην μηχανικός του Facebook (Άμορι Σετσέτ) και άλλοι «παράγοντες» του χώρου του Bitcoin αποκάλυψαν τα σχέδιά τους για το Bitcoin Cash, καθώς παρουσιάζονταν επιφυλακτικοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του Segwit2x.

Σύμφωνα με τους Financial Times, ενδεχομένως να περάσουν ημέρες μέχρι να γίνουν αισθητές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των εξελίξεων στο «μέτωπο» του Bitcoin- και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποδεικνύουν μια μεγάλη κρίση στη «καρδιά» της κοινότητας του Bitcoin.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης