ΠΟΥ: «Covid-19» η ονομασία του κοροναϊού - Σε 18 μήνες το εμβόλιο

Ο νέος κοροναϊός που έχει σκοτώσει περισσότερους από 1.000 ανθρώπους στην Κίνα θα ονομάζεται «Covid-19», ανακοίνωσε σήμερα ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι οι άλλες ονομασίες θα ήταν «ανακριβείς» και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός.

Ο Γκεμπρεγεσούς προανήγγειλε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του κοροναϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε κατά την καθημερινή πλέον ενημέρωση των δημοσιογράφων στη Γενεύη.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος«. Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε» την εξάπλωση του νέου ιού.

«Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακόλουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα οι κινεζικές αρχές προχώρησαν στην απομάκρυνση αρκετών ανώτερων αξιωματούχων, μεταξύ των οποίων δύο υψηλόβαθμοι στην επαρχία Χουμπέι, ενόσω οι θάνατοι από τον νέο κοροναϊό έφθασαν πλέον τριψήφιο αριθμό και η οργή των πολιτών ξεχειλίζει για τα αργά αντανακλαστικά των υπευθύνων απέναντι στη νέα απειλή.

Οι αντιδράσεις πύκνωσαν ακόμη περισσότερο μετά τον θάνατο του γιατρού Λι Ουενλιάνγκ στη Βουχάν, ο οποίος προσπάθησε τον Δεκέμβριο να προειδοποιήσει συναδέλφους του για τον ύποπτο κοροναϊό, αλλά κατηγορήθηκε από τις αρχες ότι διασπείρει ψευδείς ειδήσεις.

Εν μέσω της κρίσης αυτής και της ασφυξίας στην επαρχία Χουμπέι και όχι μόνο, παρατηρητές του Πεκίνου εκτιμούν ότι οι «καρατομήσεις» αξιωματούχων ήταν απλώς ζήτημα χρόνου.

Επιπλέον, σημειώθηκαν σε μία μόλις ημέρα 108 νέοι θάνατοι από τον κοροναϊό (103 μόνο στην επαρχία Χουμπέι). Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε ο νέος κορνοαϊός στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.016 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Αναφέρθηκαν επίσης 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα.

Καθώς νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανακοινώνονται σε δεκάδες χώρες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει πλέον λόγο για «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και απευθύνει έκκληση στις χώρες να μοιράζονται τα δείγματα του ιού που διαθέτουν και να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης