Παραλήρημα και εντάσεις από την παντελώς αποκλεισμένη Τουρκία


Η Τουρκία κάνει λόγο για «μονομερείς και απαράδεκτες ενέργειες» από την ελληνοκυπριακή πλευρά, που αγνοεί, όπως τονίζει, «τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, συνιδιοκτητών του νησιού, στους φυσικούς πόρους». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι είναι «αποφασισμένη να προστατέυσει τα δικαιώματα και συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας και να συνεχίσει να υποστηρίζει την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Σημειώνεται ότι οι ερευνητικές γεωτρήσεις του «Saipem 12000» αναμένεται να αρχίσουν την Πρωτοχρονιά του 2018. Στο μεταξύ η Τουρκία έχει μισθώσει για έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, το «Deep Sea Metro 2» το οποίο κινείται συνοδεία κορβέτας του τουρκικού ναυτικού, ακόμα και στο μέσον του Αιγαίου.

Η τουρκική κινητοποίηση δεν θεωρείται, επίσης, άσχετη προς τις υλοποιούμενες έρευνες από το Ισραήλ έως και την Ιταλία, για τη δυνατότητα κατασκευής (ή μη) του υποθαλάσσιου αγωγού EastMed.

Παρά τις εμπρηστικές της  κινήσεις η Τουρκία είναι φανερά στριμωγμένη, αφού έχει απέναντί της το σύνολο των ισχυρών της Δύσης που γνωρίζουν τι είναι νόμιμο στην περιοχή και δεν έχουν καμία διάθεση να χάσουν τα δικαιώματά τους από την παρουσία εθνικών εταιριών τους εκεί. Σε αυτή την υπόθεση είναι τελικά εντελώς μόνη.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης