Ο Μακρόν βλέπει την ήττα να έρχεται

Το βλέπει να έρχεται ο Μακρόν. Οι ευρωεκλογές είναι σε λιγότερο από τρεις μήνες, και ο Εθνικός Συναγερμός της Μαρίν Λε Πεν αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη δυναμική.

Το σχέδιο του Μακρόν ήταν ουσιαστικά να επικεντρωθεί στη σύγκρουση των ιδεολογιών των δύο, αλλά και στη ρωσική απειλή. Ουσιαστικά θέλησε να κινητοποιήσει τους δικούς του ψηφοφόρους, να νικήσει την αποχή αλλά και να αποτραπούν οι ψηφοφόροι από το να στραφούν σε αντίπαλους φιλοευρωπαίους υποψηφίους, όπως ο σοσιαλιστής Ραφαέλ Γκλουκσμάν και Οι Οικολόγοι, γράφει το POLITICO.

Η στρατηγική κάθε άλλο παρά έχει αποδώσει, σύμφωνα με τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, και το καμπανάκι χτυπάει. Μια πρόσφατη έρευνα του IFOP δίνει στο Rassemblement National , στο 30% των ψήφων έναντι 21% για τον συνασπισμό Renew του Μακρόν, με τον Γκλουκσμάν να συγκεντρώνει ποσοστό 11%.

Το κόμμα Μακρόν υπολειπόταν 5 μονάδες πριν 6 μήνες.

Με κατακόρυφη πτώση των ποσοστών δημοτικότητας, χθες ήρθαν και τα στοιχεία για το δημοσιονομικό έλλειμμα. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας έκλεισε το 2023 στο 5,5% του ΑΕΠ της χώρας, έναντι 4,9% που ήταν ο αρχικός στόχος.

Με τα ποσοστά να πέφτουν και τα στοιχεία να μην τον ευνοούν, ο Μακρόν αποφάσισε να περάσει στην αντεπίθεση.

Η επικεφαλής στο Ευρωψηφοδέλτιο της Αναγέννησης του Μακρόν, Βαλερί Χαγιέρ, συνέκρινε την ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λε Πεν με τον Εντουάρ Νταλαντιέ, τον προπολεμικό Γάλλο πρωθυπουργό που υπέγραψε τη συμφωνία του Μονάχου του 1938 με τον Χίτλερ. «Είναι οι ίδιες λέξεις, τα ίδια επιχειρήματα, οι ίδιες συζητήσεις. Βρισκόμαστε στο Μόναχο του 1938», δήλωσε η ίδια και το επισημαίνει το Politico.

Βεβαίως, η πλευρά Μακρόν ποντάρει στην καλή σχέση της Μαρίν Λε Πεν με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Να θυμηθούμε κιόλας ότι ο Μακρόν έχει ανεβάσει τους τόνους απέναντι στη Ρωσία, με προκλητικά σχόλια περί αποστολής στρατευμάτων στην Ουκρανία, καλώντας κιόλας τους συμμάχους να μην δειλιάζουν απέναντι στο Κίεβο. Οι αντιδράσεις και οι ανησυχίες που έχουν προκληθεί στην Ευρώπη από αυτά, είναι γνωστές.

Ωστόσο, για να δώσουμε κι ένα ελαφρυντικό, αποκλείεται ο Γάλλος πρόεδρος να προχώρησε σε τέτοια σχόλια από μόνος του, χωρίς να έχει συζητηθεί το θέμα.

Την περασμένη Τετάρτη, συγκέντρωσε στο Μέγαρο των Ηλυσίων αρκετά βαριά ονόματα του κόμματος, μεταξύ των οποίων ο υπουργός Εξωτερικών Στεφάν Σεζουρνέ και ο διευθυντής της προεκλογικής εκστρατείας Πιέρ-Αλεξάντρ Ανγκλάντ.

Σύμφωνα με δύο συμμετέχοντες στη συνάντηση, τους οποίους επικαλείται το Politico, ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τα στρατεύματά του να υπερασπιστούν καλύτερα το Renew: «Χρειαζόμαστε μια αφύπνιση, πρέπει να κινητοποιηθούμε πολύ περισσότερο», είπε ο πρόεδρος, σύμφωνα με έναν από τους συμμετέχοντες, ο οποίος μίλησε ανώνυμα.

Συν τοις άλλοις, τον Ιανουάριο, το κόμμα του Μακρόν προώθησε μετά κόπων και βασάνων ένα νομοσχέδιο για τη μετανάστευση, το οποίο ακόμη και στο ίδιο το κόμμα του χαρακτηρίστηκε σκληρό. Όπως επίσης «με ένα νόμο» πέρασε και το νομοσχέδιο για τις συντάξεις.

Ο Μακρόν αρχίζει να μπαίνει προσωπικά στην προεκλογική εκστρατεία. Την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκε στο λιμάνι της Μασσαλίας, προσπαθώντας σε μια συνοικία της εργατικής τάξης να πουλήσει την προϊστορία του του στην καταπολέμηση του εγκλήματος και των συμμοριών ναρκωτικών. Η Μασσαλία στήριξε κατά μεγάλο βαθμό τον Μελανσόν στις προεδρικές εκλογές του 2022.

Ο Γάλλος πρόεδρος πήρε επίσης πρωτοβουλία και έκανε κάθε δυνατή προσπάθεια για να τερματίσει την εξέγερση των Γάλλων αγροτών, βάζοντας στοπ στην εμπορική συμφωνία Mercosur με χώρες της Νότιας Αμερικής και ασκώντας πιέσεις για μεγαλύτερους περιορισμούς στις εισαγωγές ουκρανικών τροφίμων.

Αν αυτές οι πρωτοβουλίες θα έχουν αποτελέσματα ή θα αποδειχθούν επικοινωνιακά πυροτεχνήματα θα φανεί στο άμεσο μέλλον. Ο Μακρόν θέλει να φανεί ισχυρός και κυρίαρχος. Εκτός από τις Ευρωεκλογές, έχει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες να τον απασχολούν, τον Αύγουστο…

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης