Νίκη Σάντσεθ, ήττα Ποδέμος και είσοδος ακροδεξιών στις εκλογές της Ισπανίας

Νίκη Σάντσεθ στην Ισπανία, όπου το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PSOE) θα διαθέτει τις περισσότερες έδρες στην επόμενη ισπανική εθνική αντιπροσωπεία, αν και δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία των εδρών, ενώ το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στην ισπανική Βουλή. Εναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο μετά το τέλος της φρανκικής δικτατορίας, πριν από σαράντα χρόνια.

«Το Σοσιαλιστικό Κόμμα κέρδισε τις εκλογές», διατράνωσε ο Σάντσεθ απευθυνόμενος σε υποστηρικτές του, «το μέλλον νίκησε και το παρελθόν ηττήθηκε».

Με το 99,98% των ψήφων καταμετρημένο, το κυβερνών κόμμα συγκεντρώνει 28,68% των ψήφων και εξασφαλίζει 123 από τις 350 έδρες της Βουλής, σύμφωνα με την εφημερίδα El País. 

Το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP) έρχεται δεύτερο με το 16,70% των ψήφων και 66 έδρες, το φιλελεύθερο κόμμα Πολίτες είναι τρίτο με 15,86% και 57 έδρες, ενώ το κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς Ποδέμος συγκεντρώνει 14,31% των ψήφων και βλέπει τον αριθμό των εδρών του να συρρικνώνεται στις 42.

Το ακροδεξιό κόμμα Vox μπαίνει στο εθνικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, αφού έλαβε 10,26% των ψήφων (από 0,2% το 2016) και θα καταλάβει 24 έδρες. Είναι η πρώτη φορά εδώ και τέσσερις δεκαετίες που η ακροδεξιά θα καταλάβει έδρες στη Βουλή της Μαδρίτης και ο ηγέτης του Vox, ο Σαντιάγο Αμπασκάλ, διεμήνυσε ότι «αυτό είναι μόνο η αρχή».

Ο Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε ότι οι μόνοι όροι που θα θέσει για να σχηματιστεί κυβέρνηση συμμαχίας είναι η τήρηση του Συντάγματος της χώρας και η προώθηση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν αποκλεισμοί άλλων κομμάτων από τις συνομιλίες για τον σχηματισμό της επόμενης κυβέρνησης. Ωστόσο, υποστηρικτές του τον προέτρεψαν να μη συμμαχήσει με τους Πολίτες (Ciudadanos).

Ο Σάντσεθ επέμεινε πως σκοπεύει να σχηματίσει φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης