Μαρία Μπούτινα, η πρώτη Ρωσίδα κατάδικος για ανάμειξη στις αμερικανικές εκλογές

Ένοχη για τη συμμετοχή της σε συνομωσία κατά των ΗΠΑ δήλωσε χθες η 30χρονη πρώην φοιτήτρια Μαρία Μπούτινα, με αποτέλεσμα να γίνει η πρώτη Ρωσίδα υπήκοος η οποία καταδικάζεται για απόπειρα ανάμειξης στις αμερικανικές εκλογές του 2016.

Η Μπούτινα, η οποία δημιούργησε ένα ισχυρό δίκτυο εντός του κύκλου του Ντόναλντ Τραμπ, προσπάθησε να διεισδύσει στην Εθνική Ένωση Οπλοκατοχής (NRA) και να προωθήσει σε Ρώσο αξιωματούχο  απόρρητες πληροφορίες για Αμερικανούς πολιτικούς.  

Συγκροτημένη αλλά ωχρή, η Μπούτινα εισήλθε χθες σε μία κατάμεστη δικαστική αίθουσα, στην Ουάσιγκτον, δήλωσε ένοχη για συνωμοσία προκειμένου να λειτουργήσει ως κατάσκοπος ξένης κυβέρνησης και συμφώνησε να συνεργαστεί με τους εισαγγελείς, με αντάλλαγμα να μειώσει την ποινή της.

Οι εισαγγελείς στην υπόθεση της Μπούτινα δεν έχουν σχέση με το γραφείο του ειδικού ανακριτή Μάλερ, ο οποίος ερευνά τη ρωσική ανάμειξη στις εκλογές του 2016 και εάν μέλη της ομάδας εκστρατείας του Τραμπ συνεργάστηκαν για τον σκοπό αυτό με τη Μόσχα.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν επιμένει από την πλευρά του ότι ουδείς γνωρίζει στη Ρωσία για την Μπούτινα. Η 30χρονη Ρωσίδα τέθηκε υπό κράτηση στις ΗΠΑ στα μέσα Ιουλίου και είχε αρχικά είχε δηλώσει «αθώα». Αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης 15 ετών. 

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης