Λιβύη: Δύο αμερικανικές επιδρομές εναντίον μελών του Ι.Κ.

Ο στρατός των ΗΠΑ τις τελευταίες μέρες διεξήγαγε δύο αεροπορικές επιδρομές εναντίον τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στην επικράτεια της Λιβύης.

Σε ανακοίνωσή της η AFRICOM, η μικτή διοίκηση των αμερικανικών ένοπλων δυνάμεων που είναι αρμόδια για την Αφρική, διευκρίνισε ότι μία επιδρομή έγινε την Παρασκευή και άλλη μία την Κυριακή. Και οι δύο έγιναν κοντά στην πόλη Φουκάχα, χωρίς να διευκρινιστεί πόσοι τζιχαντιστές σκοτώθηκαν.

Το Ισλαμικό Κράτος είχε καταλάβει τη Σύρτη στις αρχές του 2015, μετατρέποντάς τη στην πιο σημαντική του βάση εκτός Μέσης Ανατολής και προσελκύοντας μεγάλο αριθμό ξένων τζιχαντιστών. Η οργάνωση επέβαλε την ακραία εκδοχή του ισλαμικού νόμου που εφάρμοζε στους κατοίκους κι επέκτεινε τον έλεγχό της σε μια έκταση περίπου 250 χιλιομέτρων κατά μήκος των ακτών της Λιβύης στη Μεσόγειο.

Όμως δεν μπόρεσε να αποκτήσει ερείσματα πουθενά αλλού στη Λιβύη και εκδιώχθηκε από τη Σύρτη τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από μια εκστρατεία δυνάμεων από τη Μισράτα που υποστηρίχθηκαν αεροπορικά από τις ΗΠΑ.

Έκτοτε πολλοί τζιχαντιστές έχουν καταφύγει σε κοιλάδες της ερήμου και απομονωμένες εκτάσεις με λόφους νοτιοανατολικά της Τρίπολης, καθώς επιδιώκουν ακόμη να εκμεταλλευθούν τον πολιτικό διχασμό και την ακυβερνησία στη Λιβύη και να εκδικηθούν για την ήττα τους στη Σύρτη.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης