Κρίσιμες συναντήσεις της Μέι με Μέρκελ και Μακρόν στο παρά ένα του Brexit

Συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με τους ηγέτες τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας έχει η Τερέζα Μέι σήμερα, μία ημέρα πριν από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες και μόνο τέσσερις πριν από τη δεύτερη – τυπικά – καταληκτική ημερομηνία εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντικείμενο της αυριανής Συνόδου είναι η έγκριση μίας νέας παράτασης του Brexit. Και διακαής πόθος της Βρετανίδας πρωθυπουργού να καταφέρει να κερδίσει χρόνο για διαπραγματεύσεις στο Λονδίνο έως τις 30 Ιουνίου.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο μεταβαίνει πρώτα στο Βερολίνο, όπου θα συναντήσει τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ κι έπειτα στο Παρίσι, με σκοπό να μεταπείσει τον πιο αδιάλλακτο Εμανουέλ Μακρόν.

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους Εργατικούς και τα υπόλοιπα κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Προϋπόθεση άλλωστε για να πάρει η Μέι τον χρόνο που ζητά είναι να έχει να παρουσιάσει αύριο κάποιο εναλλακτικό σχέδιο στους Ευρωπαίους εταίρους, ειδεμή η πόρτα της εξόδου της Ένωσης θα ανοίξει για τη Βρετανία την Παρασκευή.

Μέχρι στιγμής, το βρετανικό κοινοβούλιο έχει κατ’ επανάληψη ψηφίσει «όχι» στη συμφωνία αποχώρησης, στην οποία κατέληξε έπειτα από δύο χρόνια διαπραγματεύσεων η Μέι με τις Βρυξέλλες.

Τη Δευτέρα το βράδυ ώστοσο έγινε ένα πρώτο βήμα εμπρός στο Λονδίνο, καθώς το νομοσχέδιο για την παράταση της διαδικασίας του Brexit με στόχο την αποφυγή αποχώρησης χωρίς συμφωνία έγινε νόμος, αφού προηγουμένως εγκρίθηκε από τα δύο σώματα του κοινοβουλίου, τη Βουλή των Λόρδων και τη Βουλή των Κοινοτήτων.

Μολονότι η Μέρκελ δέχεται πιέσεις εντός των γερμανικών συνόρων να συνταχθεί με την πιο σκληρή στάση του Μακρόν, ο οποίος επιμένει ότι για να συναινέσει στην παράταση που ζητεί το Λονδίνο, πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη γραμμή από τους Βρετανούς, η Μέρκελ εμφανίζεται ανοιχτή σε όλα τα ενδεχόμενα.

Η Γερμανίδα καγκελάριος είναι βέβαιη ότι ένα άτακτο Brexit ή μία μακρά παράταση ενός έτους θα είναι καταστροφική. Και ο Μακρόν όμως, αν και δημοσίως εκφράζει την άποψη ότι κάθε νέα αναβολή αποπροσανατολίζει την Ένωση από άλλους σοβαρούς στόχους της, πιστεύεται ότι εν τέλει δεν θα πει «όχι», όπως είχε κάνει ο στρατηγός Σαρλ ντε Γκολ, το 1963, στο αίτημα του Συντηρητικού πρωθυπουργού Χάρολντ Μακμίλαν να ενταχθεί η Μεγάλη Βρετανία στην ΕΟΚ των έξι.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης