Ισπανία: Από το Σάββατο η σταδιακή κατάργηση αυτονομίας της Καταλονίας

Η ισπανική κυβέρνηση θέτει από το Σάββατο σε κίνηση τον μηχανισμό κατάργησης της περιφερειακής αυτονομίας την οποία απολαμβάνει η Καταλονία στο πλαίσιο του ισπανικού κράτους, με τη Μαδρίτη να κινείται προς την απευθείας ανάληψη της διακυβέρνησης της περιοχής.

 Το γραφείο του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι ανακοίνωσε ότι το Σάββατο συγκαλείται υπουργικό συμβούλιο με θέμα την εκκίνηση εφαρμογής του άρθρου 155 του συντάγματος του Βασιλείου της Ισπανίας, με βάση το οποίο η κεντρική κυβέρνηση μπορεί να αναλάβει απευθείας τη διακυβέρνηση μιας επαρχίας, καταργώντας τα τοπικά όργανα εξουσίας.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης (Τζενεραλιτάτ) της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ότι το περιφερειακό καταλανικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει υπέρ οριστικής απόσχισης εάν η Ισπανία «συνεχίσει την καταστολή».

«Η ισπανική κυβέρνηση θα συνεχίσει με τις διαδικασίες οι οποίες περιγράφονται στο Άρθρο 155 του Συντάγματος για να αποκαταστήσει τη νομιμότητα σε ό,τι αφορά την αυτοκυβέρνηση της Καταλονίας», αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι.

Το άρθρο 155 του συντάγματος του 1978, με το οποίο αποκαταστάθηκε η δημοκρατία στη χώρα μετά από δεκαετίες φασιστικής δικτατορίας υπό τον στρατηγό Φρανθίσκο Φράνκο, ο οποίος είχε φύγει από τη ζωή το 1975, επιτρέπει στη Μαδρίτη να επιβάλλει, εάν το κρίνει σκόπιμο, απευθείας εξουσία καταργώντας προσωρινά τις περιφερειακές αρχές επαρχιών της Ισπανίας.

Για περίπου 40 χρόνια, ωστόσο, ουδέποτε υπήρξε εφαρμογή της συγκεκριμένης συνταγματικής πρόνοιας.

Η τοπική κυβέρνηση και το τοπικό κοινοβούλιο της Καταλονίας προκήρυξαν και διεξήγαγαν δημοψήφισμα για την απόσχιση της επαρχίας από την Ισπανία την 1η Οκτωβρίου, ψηφοφορία η οποία εμποδίστηκε από τις ισπανικές αρχές ασφαλείας και ακυρώθηκε από το ισπανικό συνταγματικό δικαστήριο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης