Ιαπωνία: Χιλιάδες νοικοκυριά παραμένουν αποκομμένα μετά τις φονικές πλημμύρες

Προσπάθειες καταβάλλουν σήμερα σωστικά συνεργεία και μονάδες των ένοπλων δυνάμεων στην Ιαπωνία ώστε να φθάσουν στα χιλιάδες νοικοκυριά που έχουν αποκοπεί από τις καταστροφικές πλημμύρες και τις κατολισθήσεις που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον εξήντα ανθρώπους και έχουν προκαλέσει εκτεταμένες υλικές ζημιές από το Σάββατο.

Η υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ιαπωνίας εκτιμά ότι πάνω από 3.000 κατοικίες έχουν αποκλειστεί από τον κόσμο, εξαιτίας των πλημμυρών ή των κατολισθήσεων που ακολούθησαν και κατέστρεψαν τμήματα του οδικού δικτύου.

Τα περισσότερα από τα νοικοκυριά αυτά βρίσκονται στην περιφέρεια Κουμαμότο, στο νοτιοδυτικό τμήμα του αρχιπελάγους, όπου προβλέπονται νέες βροχοπτώσεις.

Καταρρακτώδεις βροχές πλήττουν την Ιαπωνία από το Σάββατο, με τα ακραία φαινόμενα να κινούνται από το δυτικό προς το κεντρικό τμήμα της Ιαπωνίας. Σημειώθηκαν κατακρημνίσεις-ρεκόρ που προκάλεσαν υπερχειλίσεις ποταμών.

Οι βροχοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν ως την Κυριακή σε μεγάλα τμήματα της χώρας, ανακοίνωσε η ιαπωνική εθνική μετεωρολογική υπηρεσία, καλώντας τους πολίτες να επιδεικνύουν «εξαιρετικά υψηλό επίπεδο επαγρύπνησης» καθώς υπάρχει κίνδυνος να σημειωθούν κι άλλες πλημμύρες και κατολισθήσεις.

Εξέδωσε επίσης σύσταση προς 450.000 πολίτες να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Αυτές οι «διαταγές» πάντως δεν έχουν δεσμευτικό χαρακτήρα με βάση την ιαπωνική νομοθεσία.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιοσιχίντε Σούγκα επιβεβαίωσε σήμερα τον θάνατο 58 ανθρώπων, των περισσότερων στη νήσο Κιούσου (νοτιοδυτικά), ενώ ανέφερε πως υπάρχουν άλλες τέσσερις περιπτώσεις ανθρώπων «σε καρδιοαναπνευστική ανακοπή», κατά την ορολογία των ιαπωνικών αρχών όταν απλά μένει να διαπιστωθεί επίσημα ο θάνατος από γιατρό.

Οι αρχές προσπαθούν παράλληλα να επαληθεύσουν εάν ακόμη τέσσερις θάνατοι συνδέονταν με τις πλημμύρες ή όχι. Ακόμη 17 άνθρωποι συνεχίζουν να αγνοούνται.

Στο ορεινό κεντρικό τμήμα της χώρας, σχεδόν 5.000 αποκλείστηκαν μετά τις βροχές-ρεκόρ της Τετάρτης που προκάλεσαν την υπερχείλιση ποταμού.

Η πανδημία του κορωνοϊού περιπλέκει τα καθήκοντα των σωστικών συνεργείων, ενώ κατά εκτιμήσεις αποτρέπει εθελοντές να βοηθήσουν.

Στην Ιαπωνία έχουν καταγραφεί ως σήμερα λίγοι λιγότεροι από 1.000 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19, επί συνόλου 20.000 ανθρώπων που μολύνθηκαν από τον SARS-CoV-2.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης