Ιαπωνία: Αίρεται η κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Οσάκα, Κιότο, Χιόγκο

Η ιαπωνική κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα την άρση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις νομαρχίες Οσάκα, Κιότο και Χιόγκο, καθώς τα νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό μειώνονται, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιασουτόσι Νισιμούρα, εξέλιξη η οποία δημιουργεί προσδοκίες για την ανάκαμψη της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Στο Τόκιο και σε τέσσερις άλλες νομαρχίες, συμπεριλαμβανομένου του βόρειου νησιού Χοκάιντο, η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα παραμείνει σε ισχύ. Τα μέτρα πάντως ήδη χαλάρωσαν σε πολλές περιοχές της ιαπωνικής επικράτειας.

«Πιστεύω ότι είναι ασφαλές να αρθεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κιότο, στην Οσάκα και στο Χιόγκο δοθέντος ότι ο αριθμός των νέων μολύνσεων τις τελευταίες ημέρες βρίσκεται κάτω από το 0,5 κρούσμα ανά 100.000 κατοίκους και η κατάσταση στις υγειονομικές υπηρεσίες βρίσκεται υπό έλεγχο», ανέφερε ο Νισιμούρα κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο Νισιμούρα έκανε αυτή την αναγγελία με την έγκριση μιας επιτροπής ειδικών, που αποτελούσε προαπαιτούμενο.

Στην Ιαπωνία δεν σημειώθηκε εκρηκτική εξάπλωση της πανδημίας, όπως συνέβη σε άλλες χώρες. Ως χθες Τετάρτη, στη χώρα καταγράφονταν 784 θάνατοι από την COVID-19 επί συνόλου 16.433 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων μόλυνσης, σύμφωνα με το ιαπωνικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο NHK.

Όμως η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα που επιβλήθηκαν ήδη βύθισαν την ιαπωνική οικονομία σε ύφεση. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, όπως και άλλοι ηγέτες, αναζητεί ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη να εφαρμοστούν μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού και την ανάγκη να αποκατασταθεί η λειτουργία της οικονομίας.

Μέχρι στιγμής, στις δυτικές νομαρχίες Κιότο, Οσάκα και Χιόγκο κατά μέσον όρο καταγράφονται 0,09 κρούσματα μόλυνσης ανά 100.000 κατοίκους, ενώ στο Τόκιο ο δείκτης αυτός ανέρχεται σε 0,59 και στη Χοκάιντο στο 0,69.

Η διαθεσιμότητα διαγνωστικών τεστ και η κατάσταση που επικρατεί στις υπηρεσίες υγείας αποτελεί παράγοντα που λαμβάνεται υπόψη σε κάθε απόφαση.

Τα νέα κρούσματα στο Τόκιο τις τελευταίες ημέρες έχουν υποχωρήσει σε μονοψήφιους αριθμούς. Στην Οσάκα, τη μητρόπολη της δυτικής Ιαπωνίας, δεν έχουν καταγραφεί νέα κρούσματα. Η εξέλιξη καταγράφεται μία εβδομάδα μετά την αναγγελία του Άμπε ότι η κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τα μέτρα περιορισμού που είχαν επιβληθεί σε όλη την επικράτεια θα αρχίσουν να αίρονται κατά φάσεις στις περισσότερες περιοχές.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης