ΗΠΑ: Δέκα Δημοκρατικοί συγκρούονται on camera για την υγεία και τα σύνορα

Δέκα Δημοκρατικοί, άπαντες δυνάμει υποψήφιοι στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, το 2020, διασταύρωσαν τα ξίφη τους μπροστά στις τηλεοπτικές οθόνες των Αμερικανών χθες το βράδυ, αναδεικνύοντας τον βαθύ διχασμό του κόμματος όσον αφορά την πολιτική που θα μπορούσε να οδηγήσει τον Ντόναλντ Τραμπ στην έξοδο από τον Λευκό Οίκο.

Οι τρεις γυναίκες και οι επτά άνδρες διαφώνησαν κυρίως όσον αφορά το σύστημα υγείας, αλλά και την πολιτική που πρέπει να υιοθετηθεί στα σύνορα, με τους πιο φιλελεύθερους Ελίζαμπεθ Ουόρεν και Μπέρνι Σάντερς να έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τους υπόλοιπους πιο μετριοπαθείς υποψηφίους, οι οποίοι κάνουν λόγο για μη ρεαλιστικές πολιτικές.    

Δέκα ακόμη υποψήφιοι, μεταξύ των οποίων ο Τζο Μπάιντεν και η Καμάλα Χάρις, θα βρεθούν στην ίδια θέση, σε μία εβδομάδα, την επόμενη Τετάρτη.

Ο νικητής, εκείνος δηλαδή που θα εξασφαλίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών και θα αναμετρηθεί – πιθανότατα – με τον Ντόναλντ Τραμπ, θα αναδειχτεί σε έναν χρόνο, τον Ιούλιο του 2020, μερικούς μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές, οι οποίες θα διεξαχθούν τον Νοέμβριο του ίδιου έτους.

Το σύστημα υγείας, το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο στις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου, ήταν από τα μείζονα ζητήματα που τέθηκαν χθες το βράδυ.

Οι υποψήφιοι διαφώνησαν κυρίως στο εάν το σύστημα που προωθεί ο Μπέρνι Σάντερς είναι «πολιτική αυτοκτονία» ή εάν θα πρέπει να επεκταθεί το λεγόμενο Obamacare, το σύστημα υγείας που είχει θεσπίσει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ.

Το δεύτερο σημείο στο οποίο ανέβηκαν αρκετά οι τόνοι ήταν η ασφάλεια των συνόρων και η μεταναστευτική πολιτική. Σχεδόν όλοι συμφώνησαν ότι η ισχύουσα αντιμεταναστευτική πολιτική στα νότια σύνορα της χώρας πρέπει να αλλάξει.

Οι περισσότεροι ωστόσο συμφώνησαν ότι θα πρέπει να παραμείνει παράνομη η διέλευση από τα σύνορα, πλην του Σάντερς και της Ουόρεν, οι οποίοι επιμένουν ότι οι οικογένειες που φθάνουν στα σύνορα δεν πρέπει να έρχονται αντιμέτωπες με τις ποινικές συνέπειες του νόμου.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης