Για την ενίσχυση της Ε.Ε. συζήτησαν τα έξι κράτη - ιδρυτικά της μέλη

Τα έξι κράτη που αποτέλεσαν ιδρυτικά μέλη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η οποία εξελίχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσαν την Τρίτη στη Ρώμη έτοιμα να δώσουν νέα ώθηση στο ευρωπαϊκό σχέδιο, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι ορισμένα από τα 28 κράτη μέλη θα μείνουν εκτός της στενότερης ολοκλήρωσης.

«Είμαστε εξαιρετικά ανήσυχοι για την κατάσταση του ευρωπαϊκού σχεδίου», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών (Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Λουξεμβούργο και Ολλανδία), οι οποίοι συναντήθηκαν και συζήτησαν τον «κοινό προβληματισμό για το πώς να ενισχυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση» περαιτέρω.

Δηλώνοντας πίστη στην Ευρώπη, παρότι αυτό μοιάζει να πηγαίνει «αντίθετα στο ρεύμα», όπως αναγνώρισε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας Πάολο Τζεντιλόνι, οι έξι χώρες εξέφρασαν τη θέση πως η Ε.Ε. παραμένει η «καλύτερη απάντηση» στις σημερινές προκλήσεις και κάλεσαν να προχωρήσει μια διαδικασία στενότερης ολοκλήρωσης, ώστε η Ευρωπαϊκή Ένωση να ξεπεράσει τις κρίσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπη, όπως αυτή των προσφύγων.

«Παραμένουμε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τη διαδικασία δημιουργίας μιας όλο και πιο στενής ένωσης ανάμεσα στους λαούς της Ευρώπης», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η κοινή αυτή διακήρυξη είναι ανοικτή για όλους, αλλά στο κείμενο γίνεται η ρεαλιστική παραδοχή πως πολλά κράτη μέλη δεν μοιράζονται τον ίδιο ενθουσιασμό. Τα έξι κράτη σημείωσαν πως η Ε.Ε. επιτρέπει να ακολουθηθούν «διαφορετικές πορείες» όσον αφορά την ολοκλήρωση.

Ο Ιταλός ΥΠΕΞ αναφέρθηκε χαριτολογώντας στο «μικρό τραπέζι» γύρω από το οποίο κάθισαν οι υπουργοί, κάτι που, όπως είπε, επέτρεψε να γίνει μια «πολύ ωφέλιμη συζήτηση».

Η σημερινή συζήτηση, η οποία ήταν «άτυπη» και δεν υποκαθιστά άλλα «σχήματα» και όργανα διαλόγου της Ε.Ε., θα επαναληφθεί στο Βέλγιο, είπε ο επικεφαλής της ιταλικής διπλωματίας.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης