Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία: Νέα βαριά εκλογική ήττα για τον Σουλτς

Νέα οδυνηρή εκλογική ήττα υπέστη το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Γερμανίας στο προπύργιό του, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία.

Το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα πέτυχε εντυπωσιακή νίκη στις χθεσινές εκλογές στο κρατίδιο επιφέροντας στο SPD το χειρότερο εκλογικό πλήγμα της χρόνιας μέχρι τώρα.

Σχεδόν τέσσερις μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, στο προπύργιό του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, τα 13 εκατ. των ψηφοφόρων καταψήφισαν την τοπική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων.

Για τον ίδιο τον Μάρτιν Σουλτς, που η υποψηφιότητα του έφερε αρχικά νέα δυναμική στο SPD, πρόκειται για ένα νέο χτύπημα μετά τις ήττες στα κρατίδια Ζααρ και Σλέσβιχ Χολστάιν.

«Είναι μια δύσκολη μέρα για το SPD. Προέρχομαι από το κρατίδιο της ηχηρής ήττας μας ...δεν είμαι μάγος... τώρα πρέπει να κάνουμε σκέψεις για τη συνέχεια» είπες ο Σουλτς. Βαριά ήταν η ήττα και για το συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

Για την Γερμανίδα καγκελάριο η καθαρή νίκη του κόμματός της, τής δίνει και πολλές πιθανότητες να κερδίσει και τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου.

Οι εκλογές στο συγκεκριμένο κρατίδιο θεωρούνται συνήθως ως βαρόμετρο για τις ομοσπονδιακές. Ενισχυμένο εμφανίζεται και το κόμμα των Φιλελευθέρων του Κρίστιαν Λίντνερ, που έχει βάλει πλώρη να επιστρέψει στην ομοσπονδιακή βουλή.

Για πρώτη φορά στην τοπική βούλή του Ντίσελντορφ θα εκπροσωπηθεί το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για τη Γερμανία» AFD. Το αριστερό κόμμα Die Linke παραμένει όπως και πριν πέντε χρόνια εκτός βουλής.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης