Βραζιλία: Η ωμή βία επέστρεψε στις φυλακές

Επί πέντε ώρες συγκρούονταν οι δύο αντίπαλες συμμορίες στη φυλακή στην πόλη Αλταμίρα, στην Πολιτεία Παρά της Βραζιλίας. Ο απολογισμός της αιματηρής σύγκρουσης, μίας ακόμη στη μακρά λίστα, καθώς η κυβέρνηση της Βραζιλίας αδυνατεί να ελέγξει τις υπερπλήρεις φυλακές της χώρας, ήταν 57 νεκροί, εκ των οποίων 16 αποκεφαλισμένοι.

Σύμφωνα με τις αρχές, η σύγκρουση άρχισε περί τις 7.00 το πρωί (13.00 ώρα Ελλάδας). Οι κρατούμενοι που ανήκουν στη συμμορία Comando Classe A έβαλαν φωτιά σε κελί όπου υπήρχαν κρατούμενοι της αντίπαλης συμμορίας Comando Vermelho, ανακοίνωσαν οι αρχές της πολιτείας Παρά.    

Οι περισσότεροι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά, ενώ δύο φύλακες κρατήθηκαν όμηροι και στη συνέχεια αφέθησαν ελεύθεροι.

Η βία στις φυλακές της Βραζιλίας είναι σύνηθες φαινόμενο. Η χώρα έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό στον κόσμο σε κρατούμενους - περίπου 700.000 – γεγονός που προκαλεί συχνά προβλήματα.  

Στα τέλη Μαΐου, 55 κρατούμενοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων σε πολλές φυλακές της Αμαζονίας. Στις αρχές του 2017, σε παρόμοια επεισόδια έχασαν τη ζωή τους περίπου 100 άνθρωποι μέσα σε έναν μήνα - οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν ή αποκεφαλίστηκαν.

Εν μέρει, οι αιματηρές αυτές συγκρούσεις αποδίδονται από τις αρχές στον πόλεμο μεταξύ αντιπάλων καρτέλ ναρκωτικών. Η βόρεια Βραζιλία είναι μια στρατηγικής σημασίας περιοχή για τη μεταφορά κοκαΐνης που προέρχεται από τις γειτονικές παραγωγούς χώρες, όπως η Κολομβία, η Βενεζουέλα και η Βολιβία.

Ο συνωστισμός ωστόσο στις φυλακές είναι εξίσου σοβαρό πρόβλημα. Το 2016 κρατούνταν σε φυλακές της Βραζιλίας 727.000 άνθρωποι, ενώ η χωρητικότητα των σωφρονιστικών ιδρυμάτων ανέρχεται μόλις στις 368.000 θέσεις, σε μια χώρα 210 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης