Αουά: Η πιο απειλούμενη με εξαφάνιση φυλή ιθαγενών στον πλανήτη

Φυλή Αουά στη Βραζιλία

Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορούν εταιρείες υλοτομίας, που εκμεταλλεύονται το τροπικό δάσος της Βραζιλίας, ότι χρησιμοποιούν ενόπλους για να εξοντώσουν τους Αουά, μια φυλή που αποτελείται από μόλις 355 ανθρώπους.

Η οργάνωση «Survival International», με υποστήριξη από τον διάσημο ηθοποιό Κόλιν Φερθ, κάνει εκστρατεία για να σταματήσει αυτό που ένας δικαστής χαρακτήρισε «γενοκτονία».

Μια μικρή αποστολή από το Funai - το Εθνικό Ιδρυμα των Ιθαγενών της Βραζιλίας - δεν τόλμησε, τις προάλλες, να σταματήσει λαθροϋλοτόμους που ταξίδευαν, ένοπλοι, με ένα μεγάλο φορτηγό στη ζούγκλα του Αμαζονίου.

Το μόνο που μπόρεσαν να κάνουν ήταν να τραβήξουν βίντεο με το φορτηγό, ώστε να προστεθεί το φιλμ στα πολλά αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν πώς οι Αουά - με μόνο 355 μέλη, εκ των οποίων 100 δεν είχαν ποτέ επαφή με τον έξω κόσμο - έχουν βρεθεί στο χείλος της εξαφάνισης.

Αυτή η σκηνή επαναλαμβάνεται συχνά στον Αμαζόνιο καθώς οι αρχές αγωνίζονται να πατάξουν την ισχυρή βιομηχανία της λαθροϋλοτομίας.

Αλλά δεν είναι μόνο η καταστροφή των δένδρων που έχει δημιουργήσει μια κατάσταση τόσο σοβαρή, ώστε ένας βραζιλιάνος δικαστής, ο Ζοζέ Κάρλος ντο Βάλε Μαντέϊρα, έφτασε να την χαρακτηρίσει «πραγματική γενοκτονία».

H γη των Αουά έχει κατακλυστεί από ανθρώπους που στήνουν παράνομους οικισμούς, και ράντσα με βοοειδή. Πληρωμένοι ένοπλοι - οι λεγόμενοι πιστολέρος - σκοτώνουν μέλη των Αουά που τα έχουν βάλει με τους άρπαγες των εδαφών τους.

Μέλη της φυλής λένε ότι βλέπουν τις οικογένειές τους να αφανίζονται. Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα πιστεύουν ότι μόνο μια άμεση δράση από την κυβέρνηση της Βραζιλίας εναντίον της λαθροϋλοτομίας μπορεί να σώσει τους Αουά από την εξαφάνιση.

Οι Αουά είναι η μία από τις μόλις δύο νομαδικές φυλές ιθαγενών που έχουν απομείνει στον Αμαζόνιο.

Το εν τρίτο του τροπικού δάσους στα εδάφη των Αουά, στην πολιτεία Μαρανιάο, στη βορειο-ανατολική Βραζιλία, έχει καταστραφεί, και οι ξένοι έχουν εκθέσει τους Αουά σε ασθένειες εναντίον των οποίων δεν έχουν φυσική ανοσία.

Εκτιμάται ότι στη ζούγκλα του Αμαζονίου ζουν περίπου 15.000 αυτόχθονες. Είναι χωρισμένοι σε διαφορετικές φυλές που ζουν διασκορπισμένες στο δάσος, άλλες περισσότερο απομονωμένες και άλλες λιγότερο.

Οι ιθαγενείς της Βραζιλίας απειλούνται συνεχώς από λαθροϋλοτόμους, μεταλλωρύχους και γαιοκτήμονες, που καταστρέφουν τους φυσικούς τους πόρους, και δεν διστάζουν να τους σκοτώσουν όταν απειλούνται τα συμφέροντά τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Ιδρύματος Ιθαγενών, το διάστημα 2003 - 2010 στη Βραζιλία δολοφονήθηκαν 452 αυτόχθονες.

Πηγή: 
http://molonoti.gr/ με πληροφορίες από Βήμα

Δείτε επίσης