«Ξανασκέφτεται» η Τουρκία την παραγγελία των F-35

Η Άγκυρα ενδέχεται να εγκαταλείψει την αγορά των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35, σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Υeni Safak, η οποία αναφέρει ότι ο λόγος είναι, πως η Τουρκία θα είναι εξαρτημένη από τις ΗΠΑ για τυχόν τεχνικές βλάβες στα αεροσκάφη και επομένως θα συνεχιστεί ο εκβιασμός από τους Αμερικανούς.

Η τουρκική εφημερίδα, υπό τον τίτλο «Ας μην πάρουμε τα F-35», αναφέρει ότι την ώρα που οι ΗΠΑ απειλoύν την Τουρκία, λέγοντάς της «αν πάρετε τους S-400, δεν θα σας πουλήσουμε τα F35», η θέση να μην αγοραστούν τελικά τα αμερικανικά μαχητικά αρχίζει να υπερισχύει στην Άγκυρα.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το Επιτελείο της Αεροπορίας, μαζί με την ηγεσία του υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας θεωρούν ότι η πιο σωστή απόφαση θα είναι να μην αγοράσουν τελικά τα F-35 από τους Αμερικανούς.

«Ανακάλυψαν» ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν πολύ σοβαρά προβλήματα και κατά τη χρήση τους η Τουρκία θα εξαρτάται από τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πηγές της Αμυντικής Βιομηχανίας, στην περίπτωση που «αυτή η ένταση οδηγήσει σε μη αγορά των F-35 θα είναι μια καλή εξέλιξη», καθώς η Τουρκία θα επικεντρωθεί στην κατασκευή του δικού της αεροσκάφους και θα επιταχύνει την παραγωγή του εγχώριου μαχητικού αεροσκάφους TF-X.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η Τουρκία θα πάρει πίσω τα χρήματα που έχει δώσει μέχρι σήμερα για την αγορά των F-35 και αν χρειαστεί, θα τα διεκδικήσει διά της δικαστικής οδού.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές, η Τουρκία θα μπορεί να συνεχίσει να είναι συνέταιρος στο πρόγραμμα παραγωγής των F-35.

Στις Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ -συναντήθηκε στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ με τον Αμερικανό ομόλογό του Μαρκ Έσπερ- υποστήριξε πως η προσπάθεια να στερήσουν από την Τουρκία τα F-35 θα αποδυναμώσει σε σημαντικό βαθμό την άμυνα και την αποτρεπτική ισχύ του ΝΑΤΟ.

«Εμπορική συμφωνία»

Ερωτώμενος για την προμήθεια του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400, ο Ακάρ σημείωσε:

«Έχουμε κάποιες υποχρεώσεις με τη Ρωσία, βάσει της συμφωνίας για την απόκτηση των S-400. Εν συντομία, είναι λήξαν το θέμα με την αγορά.

Η παρεμπόδιση της συνεργασίας μας στο πρόγραμμα των F-35 δεν θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα ούτε της Τουρκίας, ούτε των ΗΠΑ, ούτε του ΝΑΤΟ.

Η Τουρκία δεν είναι μόνο ένας αγοραστής, είναι ένας από τους επενδυτές και εταίρους παραγωγής του προγράμματος F-35. Μέχρι σήμερα έχουμε εκπληρώσει όλες μας τις ευθύνες σχετικά με το πρόγραμμα F-35.

Πρόκειται για μια εμπορική συμφωνία. Σε αυτό το πλαίσιο θα προστατεύσουμε μέχρι τέλους τα δικαιώματά μας σε όλες τις συνθήκες».

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης