«Μπλόκο» ΗΠΑ στην πώληση όπλων στην υπηρεσία ασφαλείας του Ερντογάν

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ αποφάσισε να αναστείλει την πώληση όπλων στην υπηρεσία προστασίας του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σωματοφύλακες του οποίου είχαν χτυπήσει διαδηλωτές τον Μάιο στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τα δύο μέλη του Κογκρέσου, τους γερουσιαστές Πάτρικ Λίχι και Κρις Βαν Χόλεν, η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά την υποβολή από τους ίδιους ενός σχεδίου νόμου για τον σκοπό αυτό.

Η Ουάσιγκτον θα εμποδίσει την πώληση όπλων αξίας 1,2 εκατ. δολαρίων από μια εταιρεία με έδρα το Νιού Χάμσιρ, τη Sig Sauer, στην υπηρεσία φύλαξης του προέδρου της Τουρκίας. Σωματοφύλακες του Ερντογάν είχαν επιτεθεί σε διαδηλωτές κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του τούρκου προέδρου στην αμερικανική πρωτεύουσα τη 16η Μαΐου, γεγονός που είχε προκαλέσει σάλο.

«Πρέπει επίσης να διακόψουμε την πώληση όπλων στις μονάδες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίες προχωρούν σε αυθαίρετες συλλήψεις και κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους σε βάρος Τούρκων πολιτών οι οποίοι επικρίνουν την κυβέρνηση ειρηνικά» υπογράμμισαν οι Λίχι και Βαν Χόλεν σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Συνολικά 19 μέλη της υπηρεσίας ασφαλείας του Ερντογάν αντιμετωπίζουν διώξεις από την αμερικανική δικαιοσύνη για τα γεγονότα που είχαν εκτυλιχθεί μπροστά στην κατοικία του πρεσβευτή της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον και είχαν οδηγήσει στην εισαγωγή πολλών διαδηλωτών σε νοσοκομείο.

Αντιδρώντας στην απαγγελία κατηγοριών, ο Τούρκος πρόεδρος έκανε λόγο για «σκανδαλώδη επίδειξη του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί η αμερικανική δικαιοσύνη», ενώ χαρακτήρισε τους διαδηλωτές «τρομοκράτες».

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης