Θέλουν Δικαιοσύνη ανθρωποδιώκτη;

Η κυβέρνηση θέλει την Δικαιοσύνη ανθρωποδιώκτη

Η Δικαιοσύνη συμβολίζεται με μια εξαιρετική εικόνα: Μια γυναίκα με δεμένα τα μάτια (για να μην βλέπει, μόνο να ακούει) κρατά μια ζυγαριά. Η ζυγαριά συμβολίζει με έναν μοναδικό τρόπο την μέγιστη ανθρώπινη ανάγκη, η ΠΟΙΝΗ να είναι απολύτως αντίστοιχη με την ΠΡΑΞΗ.

Δικαιοσύνη είναι ακριβώς αυτό : Η ποινή να είναι αντίστοιχη της πράξης. Στο κοινωνικό Ευαγγέλιο "Οι Άθλιοι" ο Βίκτωρ Ουγκώ δείχνει την εξουσία (Ιαβέρης) να κυνηγά με ποινές πολύχρονων φυλακίσεων έναν συνάνθρωπο που έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί. Η ποινή, τραγικά αναντίστοιχη της πράξης.

Λυπάμαι αλλά αυτή η απαράβατη αρχή, επι των ημερών της κυβέρνησης Σαμαρά ΔΕΝ ισχύει. Ζούμε σε μια εποχή όπου με ευθύνη των κυβερνώντων ψηφίζονται νόμοι που επιβάλλουν ποινές ΑΝΑΝΤΙΣΤΟΙΧΕΣ της πράξης. 

Κορυφαίο παράδειγμα κυβερνητικού αυταρχισμού είναι η καθιέρωση 20μηνου αυτόφωρου για την σύλληψη και διαπόμπευση ανθρώπων που ΔΕΝ έχουν παρανομήσει πουθενά, ήσαν αξιοπρεπείς και σώφρονες αλλά τους κατέστρεψε ολοσχερώς η οικονομική κρίση.

Καθημερινά συλλαμβάνονται κατεστραμμένοι άνθρωποι που οδηγούνται σε δίκες αν και δεν παρανόμησαν πουθενά. Κάποιοι φυλακίζονται μη έχοντας χρήματα για να εξαγοράσουν ποινές ολίγων μηνών.

Η κυβέρνηση Σαμαρά ζητά επιτακτικά περισσότερες συλλήψεις και μεγαλύτερες ποινές (!) μέσω της ηγεσίας του Αρείου Πάγου (που η ίδια διορίζει) ο οποίος παρακολουθεί καθημερινά τις δικαστικές αποφάσεις και ΠΙΕΖΕΙ με έγγραφα..! Στόχος μέσα από την πίεση να εισπράξει το κράτος χρήματα.

Απέναντι σε αυτή την ΑΡΡΥΘΜΙΑ της Δικαιοσύνης (η ζυγαριά έχει γείρει...) μόνη ελπίδα οι δικαστικοί της έδρας που γνωρίζουν την πραγματικότητα και κινούμενοι ανάμεσα στον αυταρχισμό της εξουσίας και τον ανήμπορο άνθρωπο κάνουν το καλύτερο που μπορούν.