Η αγορά καταστρέφεται καθημερινά

Η αγορά καταστρέφεται καθημεινά

 

Tην ώρα που κυβέρνηση, τραπεζίτες και ΜΜΕ ψεύδονται ασύστολα για έξοδο της χώρας από την κρίση, δήθεν ανάπτυξη, succes story και άλλα προκλητικά για την κοινή νοημοσύνη, οι απλοί πολίτες ξέρουν : Όλα γίνονται χειρότερα.

Το ξέρουν με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι να βλέπουν την ίδια την ζωή τους να καταρρέει και να ασφυκτιά σε μια καθημερινότητα χωρίς καμία ελπίδα να διορθωθεί κάτι. 

Ο δεύτερος τρόπος είναι να παρακολουθούν την καταστροφή των άλλων. Λουκέτα, απόγνωση και πτωχεύσεις περιγράφουν μια αγορά που ξεψυχά.

Στην χθεσινή ειδησεογραφία λοιπόν, μάθαμε ότι μια ακόμη πασίγνωστη εταιρεία λύγισε την ώρα που όλα... καλυτερεύουν. Η εταιρεία ΕΛΜΑ, ο γνωστός εισαγωγέας και διανομέας των αυτοκινήτων Mazda στην Ελλάδα από το 1982 κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.

Σύμφωνα με τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό του 2012, ο όμιλος της ΕΛΜΑ είχε τζίρο μόλις13 εκατ. ευρώ από 40 εκατ. ευρώ το 2011 (που και αυτός ήταν μειωμένος σε σχέση με το 2010 κ.ο.κ.), ζημίες 23 εκατ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 30 εκατ. ευρώ και βραχυπρόθεσμο τραπεζικό δανεισμό 116 εκατ. ευρώ! Η εταιρεία χρωστά 9 φορές τον τζίρο της μόνο σε έντοκα δάνεια!


Στον όμιλο εργαζόντουσαν 164 άτομα, αριθμός που σήμερα θα περιοριστεί σημαντικά.

Τέτοιες ειδήσεις θα πολλαπλασιαστούν, αλλά οι καταστροφείς πάντα θα μιλάνε για την ανάπτυξη που έρχεται...