Υπνηλία, μεσημεριανός ύπνος και καθισιό κάνουν κακό

Ο αιωνόβιος Κώστας Μητσοτάκης θέλοντας να εξηγήσει γιατί έχει φτάσει τα 98 μεταξύ άλλων έχει πει ότι κοιμάται τα μεσημέρια δηλαδή "σπάει την ημέρα στα δυο".

Έρχεται όμως μια επιστημονική μελέτη που ιχυρίζεται ότι όσοι κοιμούνται τα μεσημέρια πάνω από 40 λεπτά, αντιμετωπίζουν αυξημένο μεταβολικό κίνδυνο.

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι τόσο ο μεσημεριανός ύπνος για πάνω από μια ώρα, όσο και η συχνή υπνηλία, αυξάνουν κατά 50% περίπου τον κίνδυνο για διαβήτη τύπου 2.

Το μεταβολικό σύνδρομο είναι μια διαταραχή που περιλαμβάνει συμπτώματα όπως υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, υπερβάλλον λίπος στην περιφέρεια της μέσης και αυξημένο σάκχαρο, παράγοντες που όλοι αυξάνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Οι μεταβολικές παθήσεις εμφανίζουν σταθερή διαχρονική αύξηση σε όλο τον κόσμο.

Άλλη έρευνα αποκαλύπτει ότι το καθισιό αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία (καρδιαγγειακή ή άλλη). Υπολογίσθηκε ότι περίπου 433.000 θάνατοι (σχεδόν το 4% των συνολικών) στις 54 χώρες της μελέτης μπορούσαν τελικά να συσχετισθούν με το καθισιό.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης