Το 40% των υπερτασικών στην Ελλάδα είναι αδιάγνωστοι

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υπέρτασης την Τετάρτη 17 Μαΐου, οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Εταιρείας Υπέρτασης παρουσίασαν σημαντικά στοιχεία σχετικά με τη νόσο και την αντιμετώπισή της.

Από τα στοιχεία της Εθνικής Επιδημιολογικής Μελέτης ΕΜΕΝΟ (2015-16) η οποία έγινε σε περίπου 6.000 ενήλικες σε όλη την Ελλάδα και την ενδιάμεση ανάλυση 4.000 ενηλίκων διαπιστώθηκε ότι πάνω από το 1/3 του πληθυσμού έχουν υπέρταση, δηλαδή περίπου 2.000.000 άτομα, ενώ πάνω από το 1/2 των ηλικιωμένων έχουν υπέρταση.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το 40% των υπερτασικών είναι αδιάγνωστοι, δηλαδή περίπου 800.000 άτομα. Επιπροσθέτως, το 20% έχουν επιτύχει καλή ρύθμιση με φαρμακευτική θεραπεία, δηλαδή περίπου 1.500.000 ασθενείς είναι αρρύθμιστοι.

Ενώ από τη μελέτη προέκυψε ότι οι άνδρες και οι νεότεροι υπερτασικοί είναι αυτοί που έχουν συχνότερα αρρύθμιστη υπέρταση.

Η  υγιεινή διατροφή με πολλά φρούτα, λαχανικά και γαλακτοκομικά χωρίς πολλά λίπη, η μείωση του αλατιού στο φαγητό, η τακτική σωματική άσκηση (π.χ. γρήγορα βάδισμα για τουλάχιστον μισή ώρα τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας), η διατήρηση κανονικού σωματικού βάρους και η αποφυγή υπερβολική κατανάλωσης αλκοόλ μπορούν να συμβάλουν στη μείωση της πίεσης αλλά και να προλάβουν ή να καθυστερήσουν την εμφάνισή της.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης