Δέκα χρόνια ζωής κερδίζει όποια γυναίκα κόψει το κάπνισμα

καπνίστρια

Είσαι γυναίκα και καπνίζεις; Αν κόψεις το τσιγάρο ακόμα και στα 40 σου χρόνια, δεν θα πεθάνεις ποτέ από ασθένεια που συνδέεται με το κάπνισμα, ενώ θα κερδίσεις και 10 χρόνια ζωής!

Έρευνα του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που δημοσιεύει το περιοδικό Lancet, σε καπνίστριες στη Βρετανία βρήκε ότι το ποσοστό θανάτων σε γυναίκες που καπνίζουν στη μέση ηλικία είναι τρεις φορές υψηλότερο σε σχέση με τις μη καπνίστριες.

Οι γυναίκες που εγκαταλείπουν το κάπνισμα κερδίζουν εννέα χρόνια ζωής σε σχέση με εκείνες που συνεχίζουν να καπνίζουν, ακόμη και αν το προσδόκιμο ζωής των πρώην καπνιστών είναι χαμηλότερο από ό,τι εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Περίπου 1,2 εκατομμύριο γυναίκες στη Βρετανία συμμετείχαν στην έρευνα. Γυναίκες ηλικίας 50-65 ετών ρωτήθηκαν σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατάσταση της υγείας τους.

Το 20% των συμμετεχόντων ήταν καπνίστριες, το 28% πρώην καπνίστριες, ενώ το υπόλοιπο 52% δεν είχε καπνίσει ποτέ.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι γυναίκες που καπνίζουν, ζουν κατά μέσο όρο 11 χρόνια λιγότερο σε σχέση με εκείνες που δεν έχουν καπνίσει ποτέ, με τον κίνδυνο θανάτου πριν από τα 70 χρόνια, για εκείνες που καπνίζουν, να είναι αυξημένος κατά 24%, έναντι μόλις 9% για αυτές που δεν καπνίζουν.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης