Όταν οι βάρκες τοων μεταναστών περνούν δίπλα από τα πλοία του ΝΑΤΟ...

Την π. Κυριακή 50 βάρκες πλέοντας... δίπλα από τα πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ μετέφεραν στα ελληνικά νησιά 2.290 πρόσφυγες και μετανάστες! Σε τι ακριβώς χρησιμεύει η παρουσία του στόλου στο Αιγαίο;

Ο Γ.Γ. της Συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ μιλά για μια αναμονή συμφωνίας στις τεχνικές «λεπτομέρειες», που όσο δεν έρχεται η νατοϊκή μοίρα παραμένει περιορισμένη σε αριθμό και χωρίς ξεκάθαρη δράση.

Ως αυτή τη στιγμή τα δεδομένα θα έπρεπε να είναι τα εξής: Πρώτον, τα πλοία του ΝΑΤΟ να επιχειρούν στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας και της Τουρκίας. Δεύτερον, οι πρόσφυγες που θα διασώζονται από τα νατοϊκά πλοία, βάσει της Διεθνούς Σύμβασης για τη διάσωση ζωών στη θάλασσα (SOLAS), θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Ο υπουργός Αμυνας Π. Καμμένος επισήμαινε επίσης στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ ότι η δραστηριότητα πρέπει να εξελιχθεί άμεσα και «σε όλη την έκταση κατά μήκος των ελληνικών νησιών από τη Λήμνο έως το Καστελλόριζο και τη Γαύδο και στις ακτές της Μικράς Ασίας». Σύμφωνα με τον κ. Καμμένο, «οι ελληνικές θέσεις έγιναν αποδεκτές».

Στο Αιγαίο βρίσκονταν τέσσερα πλοία της Συμμαχίας. Το γερμανικό Bonn έπλεε μεταξύ Λέσβου και Χίου, όχι μόνο εντός των ελληνικών, αλλά και των τουρκικών χωρικών υδάτων. Αντιστοίχως, το βρετανικό Mounts Bay, το οποίο κατέφθασε χθες στο Αιγαίο, επιτηρεί την περιοχή στα ΝΔ της Χίου. Το ελληνικό «Σαλαμίς» περιπολεί στα νότια της Λήμνου, ενώ το τουρκικό «Μπαρμπαρός» κινείται στο νότιο Ικάριο πέλαγος, όπως και σχεδόν όλες τις προηγούμενες ημέρες.

Το καναδικό Fredericton απέπλευσε χθες για την Αυγούστα της Σικελίας, όπου θα λάβει μέρος σε άσκηση και θα επιστρέψει στο Αιγαίο την επόμενη εβδομάδα. Στον Πειραιά έχει επίσης καταπλεύσει το βρετανικό VOS Grace, το οποίο, δεν ανέλαβε ακόμη δράση στο Αιγαίο, ενώ ένα γαλλικό πολεμικό βρισκόταν ήδη χθες το βράδυ εν πλω προς το Αιγαίο.

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης