Όλοι οι τηλεοπτικοί Σταθμοί στο ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των αδειών

Αναμενόμενο. Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει όλοι οι μεγάλοι τηλεοπτικοί σταθμοί, η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών και μια κυπριακή τηλεοπτική εταιρεία, ζητώντας να θεωρηθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για τις τηλεοπτικές άδειες.

Άμεσα ο πρόεδρος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαος Σακελλαρίου προσδιόρισε η συζήτηση της πρώτης αίτησης να γίνει σύντομα και ειδικότερα, το πρώτο πενθήμερο του επόμενου μήνα με εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Ηλία Μάζο, ενώ η έκδοση της σχετικής απόφασης αναμένεται μέσα στον ερχόμενο Ιούνιο.

Οι τηλεοπτικοί σταθμοί, πλέον του ότι ζητούν να ακυρωθεί το όλο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στον τομέα της χορήγησης των αδειών, ζητούν ακόμη να εκδοθεί προσωρινή διαταγή του κ. Σακελλαρίου που να παγώνει άμεσα τη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και να εκδοθεί στη συνέχεια απόφαση που να αναστέλλει τις σχετικές υπουργικές αποφάσεις μέχρι να εκδοθεί οριστική απόφαση επί της κυρίας προσφυγής που έχουν καταθέσει.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας έχουν προσφύγει οι τηλεοπτικοί σταθμοί ALPHA, ANT1, EPSILON TV (E-TV), MEGA, SKAΪ, STAR και η Ενωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών. Επίσης, στο ΣτΕ, έχει προσφύγει και ο κυπριακός τηλεοπτικός σταθμός ΛΟΓΟΣ (MEGA Κύπρου και θυγατρική του MEGA CHANNEL) που ζητά στην ουσία να εκπέμπει και στην Ελλάδα με την κυπριακή άδεια που ήδη έχει.

Οι καναλάρχες μεταξύ άλλων υποστηρίζουν ότι τόσο ο νόμος 4339/2015 όσο και η 4297/1.3.2016 απόφαση του κ. Παππά, με την οποία μεταβιβάζει τις αρμοδιότητες της διαγωνιστικής διαδικασίας των αδειών τηλεόρασης στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης παρακάμπτοντας έτσι το κατά το Σύνταγμα αρμόδιο ΕΣΡ, είναι αντισυνταγματικές και αντίθετες στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), όπως επίσης είναι αντίθετες στην ευρωπαϊκή και ελληνική νομοθεσία.

Σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποκλειστικά αρμόδια αρχή για τη χορήγηση των προκηρυσσόμενων αδειών είναι το ΕΣΡ, που παρέχει αυξημένες εγγυήσεις αμεροληψίας και διαφάνειας ως συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξάρτητη αρχή, υπογραμμίζουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί και «όχι ο υπουργός Επικρατείας, ο οποίος είναι μέλος της κυβέρνησης και όργανο της κεντρικής διοίκησης του κράτους».


Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης