Τραπεζικά δάνεια: Στοπ στην πληρωμή δόσεων μέχρι τέλος του χρόνου

«Παγώνουν» έως τα τέλη του έτους οι δόσεις των δανείων για τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση, ύστερα από απόφαση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Το μέτρο καλύπτει περίπου 280.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα, για τα οποία είχε ανασταλεί η υποχρέωση καταβολής των δόσεων των δανείων που έχουν προς τις τράπεζες έως και τον Σεπτέμβριο, και έπειτα από απόφαση των τραπεζών η αναστολή παρατείνεται έως και τον Δεκέμβριο του 2020.

Το περαιτέρω «πάγωμα» αυτών των οφειλών κρίθηκε επιβεβλημένο λόγω της γενικευμένης ύφεσης στην οικονομία και των προβλέψεων για άνοδο της ανεργίας και, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, επιβεβαιώνει την ενεργό και αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασαν οι τράπεζες στους θεσμούς στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα, τα δάνεια που έχουν «παγώσει» ανήλθαν έως τα τέλη Μαΐου στα 18 δισ. ευρώ και τον Ιούνιο παρουσίασαν μικρή αυξητική τάση.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των 18 δισ. ευρώ που έχουν «παγώσει», η συντριπτική πλειοψηφία είναι δάνεια νοικοκυριών, καθώς και τοκοχρεολυτικά δάνεια μικρών επιχειρήσεων.

Συγκεκριμένα, περί τα 12-13 δισ. ευρώ αφορούν στεγαστικά, καταναλωτικά δάνεια ιδιωτών και μικρών επιχειρήσεων, ενώ τα 5 δισ. ευρώ είναι τα δάνεια των μικρομεσαίων και των μεγάλων επιχειρήσεων που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα αναστολής καταβολής κεφαλαίου.

Να σημειωθεί ότι η αναστολή για τα φυσικά πρόσωπα και τις μικρές επιχειρήσεις καλύπτει το σύνολο της μηνιαίας δόσης, ενώ για τα νομικά πρόσωπα αφορά τα χρεολύσια, δηλαδή το κεφάλαιο.

Προϋπόθεση για να ενταχθεί μια επιχείρηση στα προγράμματα αναστολής δόσεων είναι να πλήττεται αποδεδειγμένα από την οικονομική κρίση, δηλαδή να ανήκει σε κλάδο που έχει υποστεί μείωση του τζίρου της. Αντίστοιχα για τα φυσικά πρόσωπα, πρέπει είτε να έχουν χάσει την εργασία τους είτε να έχει μειωθεί ο μισθός τους λόγω προβλημάτων που παρουσιάζει η επιχείρηση στην οποία εργάζονται.

 

Πηγή: 
http://molonoti.gr

Δείτε επίσης